Oficialii americani au precizat in cursul dupa-amiezii de ieri ca podul prabusit miercuri seara, la Minneapolis, in fluviul Mississippi a ucis sapte persoane si a ranit alte 62. Totodata, intre 30 si 50 de masini se aflau inca in apele fluviului,
Oficialii americani au precizat in cursul dupa-amiezii de ieri ca podul prabusit miercuri seara, la Minneapolis, in fluviul Mississippi a ucis sapte persoane si a ranit alte 62. Totodata, intre 30 si 50 de masini se aflau inca in apele fluviului, dupa cum a precizat Paza de Coasta americana.
Podul traversat de autostrada I-35, care s-a prabusit pe toata lungimea sa in Minneapolis (Minnesota), a fost construit in urma cu 40 de ani si era in curs de reparatie, dar pentru probleme minore. Dat in functiune la sfarsitul lui 1967, podul are o structura din otel, este lung de 581 de metri si se sprijina pe 14 piloni. Partea care traverseaza fluviul Mississippi masoara 300 de metri, se sprijina pe trei piloni, iar sectiunea centrala de 139 de metri este marginita de alte doua platforme de 80 de metri fiecare.
Masinile au fost zdrobite de uriasele dale de beton sau aruncate in rau, in timp ce podul, plin cu vehicule, s-a prabusuit cu zgomot.
Departamentul american pentru Securitate Interna din Washington a declarat ca nu exista indicii privind producerea unui act terorist.
"In mod clar avem de-a face cu o catastrofa de proportii istorice", a subliniat guvernatorul statului Minnesota, Tim Pawlenty.
Podul era traversat de o autostrada cu opt benzi de circulatie aflata in curs de reparatie, care s-a prabusit in fluviul Mississippi in jurul orei 18.05 (02.05, ora Romaniei). Podul se afla la o inaltime de 20 de metri deasupra fluviului. Oficialii locali au declarat ca aproximtiv 62 de persoane au fost spitalizate. Autoritatile au confirmat ca sapte persoane au murit, dar au precizat ca numarul ar putea creste.
Un martor a declarat ca un camion a explodat la impactul cu cimentul de pe faleza fluviului iar alte autoturisme fie au cazut in apa, fie au ramas suspendate pe portiunea de pod care a ramas in picioare.
Politia statului Minnesota a precizat ca nu cunoaste deocamdata cauza accidentului. Guvernatorul Pawlenty a precizat ca podul, construit in 1967, a fost inspectat in 2005 si 2006, iar Departamentul de Transporturi nu a identificat motive de ingrijorare.
Primarul orasului a declarat ca echipele de interventie cauta supravietuitori printre cele circa 50 de autovehicule care s-au prabusit in apa fluviului.
Un autobuz care transporta 60 de elevi a evitat accidentul in ultimul moment, ramanand intact in pofida distrugerilor din jurul sau. Toti copiii au fost salvati, zece dintre ei fiind insa transportati la spital pentru diferite ingrijiri medicale. Potrivit postului de televiziune WCCO, un tren care traversa linia ferata situata la nivelul inferior al podului a fost rupt in doua. Traficul naval a fost inchis pe o portiune de opt kilometri pe ambele sensuri ale fluviului Mississippi, a declarat un purtator de cuvant al Pazei de Coastra din orasul St. Louis, statul Missouri. Podul, cel mai vechi din Statele Unite, era o importanta ruta de transport. Departamentul de Transport din Minnesota sustine ca aproximativ 200.000 de autovehicule traversau zilnic podul respectiv.
Guvernatorul din Minnesota Tim Pawlenty a afirmat ca podul "a fost verificat ultima data in 2005 si 2006". "Nu s-a depistat nici o problema structurala, potrivit departamentului pentru transporturi din Minnesota", a adaugat el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.