Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat decretul de promulgare a legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 86/2006 privind practicienii in insolventa (fostii lichidatori). Decretul prezidential nr. 75/2007 a fost publicat luni in Monitorul Oficial, si parafeaza una din cele mai mari lovituri financiare post-decembriste, pe seama banului public.
Practic, o cota de 20% din taxele adunate anual de oficiile registrului comertului de pe langa cele 40 de tribunale ale tarii (oficii aflate in subordinea Ministerului Justitiei) este data in administrarea Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), asociatie cu scop nelucrativ, patronata de seful lichidatorilor, Arin Stanescu, urmarit penal de DNA pentru falimentarea frauduloasa a Bancii Internationale a Religiilor. Cu alte cuvinte, un fond public de zeci de milioane de euro anual a fost cedat cu maxima usurinta de Ministerul Justitiei in favoarea asociatiei lichidatorilor lui Arin Stanescu, care se ocupa cu procedurile de falimentare ale societatilor comerciale si vanzarea pe bucatele a activelor acestora. Cu enorme avantaje financiare, care in multe cazuri depasesc cuantumul sumelor cuvenite creditorilor. Imesul fond public administrat pana ieri de Ministerul Justitiei se va afla de acum inainte la discretia lui Arin Stanescu, presedintele UNPIR, dar si a comitetului de conducere al asociatiei. Care, evident, isi vor trage idemnizatii si comisioane grase, la fel cum procedeaza lichidatorii cu toate societatile comerciale declarate falimentare si lasate pe mana acestora.
Macovei a generat tarasenia
Se poate spune ca statul roman a renuntat inexplicabil (dar prin vointa autorilor ordonantei) la imensul fond, pentru a-l pune in mana unei asociatii profesionale, definita, culmea, in aceeasi ordonanta ca fiind "fara scop lucrativ", ai caror membri isi obtin veniturile de pe seama nenorocirii altora, respectiv din lichidarea societatilor comerciale cu datorii. Precizam ca initiatorul acestei ordonante, care a fost trimisa la Parlament in noiembrie anul trecut, este Ministerul Justitiei, condus pe atunci de Monica Macovei. Aceasta a inlesnit practic cedarea banilor publici catre asociatia "fara scop lucrativ" condusa de Arin Stanescu. Ordonanta cu dedicatie a picat la Senat, din motive lesne de inteles. La Camera Deputatilor legea de respingere s-a transformat brusc in lege de aprobare, in luna iunie a.c., dupa ce la sedinta din 13 iunie 2007 a Comisiei juridice (la care au lipsit multi parlamentari) a participat, surpriza - in calitate de invitati - Arin Stanescu si adjuncta lui Macovei, secretarul de stat Kibedi Katalin. Adica cel interesat sa puna mana pe sacul cu bani publici si reprezentanta ministerului care il ceda, pe sest, cu atata usurinta. Ca urmare a modificarii pe ultima suta de metri al unor prevederi ale ordonantei, plenul Camerei Deputatilor, care nu a inteles nimic din dedesubturile incalcitei legislatii a lichidatorilor, a aprobat in bloc ordonanta.
Avertismentul ZIUA a fost ignorat
ZIUA a publicat la 20 iulie 2007 ancheta intitulata "Marele lichidator" in care semnalam mobilul ascuns al acestei ordonante si aratam ca singurul care poate rasturna jocurile de culise de la Camera Deputatilor este presedintele Traian Basescu. Care putea sa refuze promulgarea legii de aprobare a ordonantei si sa o retrimita la Parlament, cu amendamente de rigoare. Iata insa ca Traian Basescu, desi era avertizat si in scris asupra acestei ordonante cu dedicatie, a pecetluit fara ezitare cedarea banilor publici catre asociatia "fara scop lucrativ" lui Arin Stanescu. Ca atare, UNPIR - Arin Stanescu a devenit la ora actuala cea mai favorizata asociatie din Romania. Pentru ca din imensul fond de lichidare luat de la Justitie vor fi platiti pentru munca prestata (chiar daca debitorii nu vor mai vedea nici un sfant) acesti lichidatori judiciari
- denumiti azi practicieni in insolventa. O imensa discriminare, care pune pe primul loc asigurarea de venituri pentru lichidatori si nu recuperarea prejudiciilor aduse creditorilor
- scopul pentru care s-a nascut legea insolventei.