Stabilizarea pietelor de capital si semnele de usoara redresare inregistrate ieri, inclusiv la BVB, au determinat fondurile speculative sa isi reduca nivelul vanzarilor de monede emergente. In aceste conditii cursul mediu al euro a coborat de la 3,17
Stabilizarea pietelor de capital si semnele de usoara redresare inregistrate ieri, inclusiv la BVB, au determinat fondurile speculative sa isi reduca nivelul vanzarilor de monede emergente. In aceste conditii cursul mediu al euro a coborat de la 3,1786 la 3,1751 lei, pe o piata unde deschiderea s-a facut la 3,17 - 3,1720 lei, valori apropiate de cele de inchiderea de miercuri. Cotatiile monedei unice au fost destul de stabile pe parcursul sedintei, pentru ca la inchidere ele sa scada la 3,1650 - 3,17 lei, semn ca exista in continuare speculatori care mizeaza pe aprecierea monedei nationale. Traditional, luna august este una in care leul se apreciaza fata de principalele valute datorita intrarilor mari de numerar la casele de schimb, venite pe filiera romanilor care se intorc acasa in concedii. Pe de alta parte, nivelul dobanzii cheie a BNR de 7%/an multumeste speculatorii, ceea ce a facut ca luna trecuta volumul tranzactiilor din piata valutara sa depaseasca 36 miliarde euro, ceea ce a reprezentat un nou record, avand in vedere ca in ianuarie volumul era de 18 miliarde euro. Pe piata monetara lichiditatea s-a mentinut la valori ridicate, ceea ce a facut ca dobanzile interbancare pe termen scurt sa scada, la 3 - 4%, cele la o zi si 4 - 5,5% cele la o saptamana. O astfel de evolutie ar putea avea efecte asupra leului, determinand o depreciere a acestuia. O parte din aceasta lichiditate a fost sterilizata ieri de Trezorerie care a redeschis o emisiune de titluri de stat de tip benchmark, cu scadenta in octombrie 2010. Valoarea emisiunii a fost de 100 milioane lei, bancile ofertand un total de 299,3 milioane lei. Trezoreria a plasat emisiunea in totalitate la un randament mediu de 7,04% si unul maxim de 7,10%. Cursul dolarului a coborat de la 2,3253 la 2,3249 lei, stabilitatea fiind datorata evolutiei paritatii euro/dolar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.