Presedintele Blocului National al Revolutionarilor din Romania, Dorin Lazar Maior, impreuna cu opt reprezentanti ai unor firme cu conturi la Romexterra Brasov acuza fosta conducere a bancii, dar si DNA Brasov ca au colaborat la cea mai mare escrocher
Presedintele Blocului National al Revolutionarilor din Romania, Dorin Lazar Maior, impreuna cu opt reprezentanti ai unor firme cu conturi la Romexterra Brasov acuza fosta conducere a bancii, dar si DNA Brasov ca au colaborat la cea mai mare escrocherie bancara petrecuta vreodata la Brasov.

Aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi au fost transferate prin conturile a catorva zeci de firme, sub forma unor credite acordate fortat catre un alt grup de 60 de firme privilegiate.


PRIETENIE POLITICA. Printre acestea, grupurile de firme But SRL, respectiv Maroma SRL, proprietatea unor apropiati ai baronului pedist George Scripcaru, primar al Brasovului si vicepresedinte national al PD.

Cei doi patroni, privilegiati ilegal de banca, Cristian Butum, membru al Biroului Municipal al PD Brasov, respectiv Iulian Doftoreanu, sponsor oficial al democratilor, au primit ilegal de la fostul director al filialei brasovene a bancii Romexterra, Mihai Matepiuc, peste 100 de miliarde de lei vechi, pentru care au emis sute de file CEC fara acoperire, sub protectia bancii. Alte zeci de firme au avut beneficii asemanatoare prin intermediul ingenioasei inginerii bancare, inventata de Matepiuc, demis de la conducerea Romexterra Brasov la inceputul acestui an si urmarit penal impreuna cu cei doi patroni pedisti favorizati de banca.


ARESTARI CONTESTATE. In momentul descoperirii fraudei bancare, la sesizarea pagubitilor, Matepiuc, Butum si Doftoreanu s-au autodenuntat la DNA Brasov, si i-au acuzat in schimb pe pagubiti de santaj, fapt pentru care acestia, respectiv Dorin Lazar Maior si Ovidiu Tition, au fost arestati la 27 decembrie 2006. Seful revolutionarilor din Romania, proprietarul unor firme pagubite de grupul infractional pedist, a declarat: "Ne-au arestat pe noi pentru a acoperi ilegalitatile petrecute in banca. Le-am spus ca vom face plangere penala impotriva lor, iar ei s-au autodenuntat, DNA Brasov arestandu-ne in regim de urgenta pe noi. Procurorul Sulu, de la DNA, impreuna cu procurorul-sef Valentin Selaru, fac presiuni pentru a se musamaliza afacerea, desi noi am dezvaluit si in instanta aceste fapte. Ni se acordau credite fara stiinta noastra, iar dupa doar cateva minute banii erau transferati de directorul Romexterra Brasov firmelor lui Butum si Doftoreanu. Desi am facut plangeri penale, procurorii brasoveni nu finalizeaza cercetarile, desi este vorba in total de peste 2.000 de miliarde la nivelul intregii banci, practica ce a continuat si s-a extins in intreaga tara", spune Maior.


Procurorii DNA resping acuzatiileIn replica, procurorul-sef adjunct al DNA Brasov, Marius Sulu, a declarat ca lucrurile nu stau deloc asa cum afirma Dorin Lazar Maior. "Nu este ceva nou in afirmatiile lui Maior si Tition. Cazul a trecut prin judecata multor judecatori, din o gramada de complete, care au cantarit faptele lor. Judecata pe fond a dosarului de santaj a inculpatilor implicati a inceput anul acesta, iar in ce-i priveste pe Matepiuc, Butum, Doftoreanu, dar si alti patroni care au beneficiat de credite ilegale de la Romexterra Brasov, exista un dosar penal separat. Printre aceste firme care au primit credite ilegale se gasesc si cele ale lui Lazar Maior si Ovidiu Tition, dar ei omit sa mentioneze acest lucru. Acest dosar implica o cercetare penala de durata, pentru ca sunt multe firme implicate. Este normal ca si banca a sesizat aceste ilegalitati, iar Matepiuc a fost dat afara de la Romexterra", sustine procurorul Sulu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.