Un studiu referitor la evolutii din ultimii zece ani, efectuat de Merrill Lynch si Capgemini - citat de revista franceza "Challenge" - releva faptul ca, in perioada analizata, numarul persoanelor ce detin un patrimoniu financiar ce depaseste un milio
Un studiu referitor la evolutii din ultimii zece ani, efectuat de Merrill Lynch si Capgemini - citat de revista franceza "Challenge" - releva faptul ca, in perioada analizata, numarul persoanelor ce detin un patrimoniu financiar ce depaseste un milion de dolari s-a dublat, ajungand, de la 4,5 milioane, la peste 9 milioane. In 2006, constata Merrill Lynch, pentru prima oara in ultimii sapte ani, averile detinute de catre acesti milionari au inregistrat o crestere de 11,4 la suta, de doua ori mai rapida decat cresterea PIB-ului mondial. Numarul milionarilor, mai arata studiul amintit, variaza in functie de vitalitatea economiilor, subliniind, in context, ca in ultimul deceniu Asia a fost continentul care a profitat cel mai mult de pe urma mondializarii. Astfel, in ultimul deceniu, populatia milionara asiatica s-a dublat, in timp ce in Europa a crescut cu doar 60 la suta, iar in America de Nord cu 50 la suta. In acest ritm, prognozeaza studiul, Asia va avea, in maximum doi ani, tot atatia milionari in dolari cati are Europa. Merrill Lynch si Capgemini au analizat, de asemenea, dinamica cresterii avutiilor miliardarilor lumii. Anul trecut, ei detineau in total 37.200 miliarde dolari, fata de doar 16.600 miliarde in urma cu un deceniu. Noii bogati ai lumii, in tarile emergente Mexicul, China, Rusia, India sunt tari unde se "construiesc" averi dintre cele mai mari in lume, constata Merrill Lynch si Capgemini. Anul trecut, cand Lakshmi Mittal se lansa in cursa pentru preluarea companiei Arcelor, comunitatea economica mondiala descoperea, in sfarsit, ca si in tarile sarace exista bogati de care va trebui, de acum incolo, sa tina seama. Un studiu realizat de ODCE, citat, de asemenea, de "Challenge", remarca faptul ca niciodata ca in 2006 nu au avut loc atatea fuziuni Nord-Sud lansate de companii din tari emergente.Peste 85 miliarde euro au fost investite in afara granitelor lor de catre tari ca India, China sau Mexic. Revista "Challenge" ofera exemple de miliardari din tari sarace unde restul populatiei traieste cu cativa dolari pe luna. Unul dintre ei este si magnatul mexican in domeniul telecomunicatiilor, Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din America Latina si, conform revistei Forbes, cel ce l-a detronat pe Bill Gates de pe pozitia de cel mai bogat om al lumii. Rusia, la randul ei, se afla pe locul al treilea intre tarile cele mai populate cu miliardari (53). In Turcia sunt 25 si ocupa locul al saselea. Dar Statele Unite, cu cei 415 miliardari si 3 milioane de milionari ai sai, raman pentru inca multa vreme eldorado-ul bogatasilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.