Firmele de panificatie au afisat deja majorari cu pana la 10%Guvernul spune ca masura nu se justificaSolutia propusa de producatori, reducerea TVA la 5 - 6%  In contextul deficitului de grau inregistrat la nivel international, firmele de profil
Firmele de panificatie au afisat deja majorari cu pana la 10%Guvernul spune ca masura nu se justificaSolutia propusa de producatori, reducerea TVA la 5 - 6% In contextul deficitului de grau inregistrat la nivel international, firmele de profil autohtone anunta ca vor creste pretul painii si al produselor de panificatie cat va fi nevoie, pentru ca nu vor sa lucreze in pierdere.Pambac a afisat de ieri o crestere a pretului de 3,7% la toate produsele de panificatie. Directorul general al Pambac, Alin Giurea, ne-a declarat ieri ca masura este justificata, in conditiile in care pretul graului a crescut in ultima luna cu 39-40%, iar cel al fainii, cu 35-36%. Intrebat daca pana la sfarsitul anului vor fi si alte scumpiri, Giurea a spus ca se asteapta ca majorarea sa fie de minimum 40%. "Vom urca pretul produselor cat va fi necesar pentru a nu merge in pierdere. Nu ne putem permite sa mergem in pierdere, in conditiile in care producatorii corecti nu au o rentabilitate mai mare de 2,5 - 2,7%", a precizat directorul Pambac. In opinia sa, o solutie pentru a stopa astfel de majorari ar fi reducerea TVA. O taxa de 5 - 6%, atat cat este si la nivel european, va aduce si mai multi bani la buget, evaziunea fiscala ar iesi la suprafata, intrucat nimeni nu va risca pentru cinci procente, a adaugat Alin Giurea. Potrivit acestuia, majorarile nu sunt practicate numai de producatorii romani. La solutii similare au recurs toti producatorii din Europa, in conditiile crizei graului. In statele UE, pretul mediu al unei paini este de 3 euro/kg. La noi insa, media este de 0,6 - 0,7 euro/kg, in conditiile in care costurile de productie sunt similare. Vel Pitar a majorat pretul painii in medie cu 10% "Cresterile sunt undeva la 10-15%, ca sa echilibreze evolutia din zona de materii prime, dar si costurile cu energia si gazele. In orice caz, unul e pretul la producator si altul la magazin. Uneori, pretul la magazin este de doua ori mai mare decat cel de fabrica, din cauza distributiei si a adaosului comercial", a declarat directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Francu, citat de Mediafax. Vel Pitar a anuntat scumpirea painii in urma cu doua saptamani, majorarea fiind motivata de costul materiei prime. Loulis Group va face o mutare similara de luna viitoare Şi compania de morarit si panificatie Loulis Romania (Titan) intentioneaza sa creasca preturile la paine si produsele de panificatie.Alexandra Domocos, manager economic al companiei, ne-a declarat ca majorarea poate ajunge la 30% si chiar 40% pana la sfarsitul anului. Dar va fi aplicata treptat. "Aceasta crestere a preturilor este strict legata de pretul de achizitie a graului. Majorarea nu urmareste sporirea profiturilor companiei, ci este aplicata pentru a ne acoperi costurile de productie", a explicat reprezentantul Loulis Group. In privinta propunerii de reducere a TVA la produsele de panificatie, Alexandra Domocos a spus ca o astfel de masura ar fi buna, pentru ca astfel producatorii si-ar acoperi costurile de productie si nu ar mai fi nevoiti sa recurga la majorarea preturilor produselor. Insa, deocamdata, aceasta reducere de TVA este o simpla speculatie. "Mai intai ministerele de resort trebuie sa se puna de acord cu aceasta problema. Pana acum nimeni nu ne-a cerut o intrevedere pe aceasta problema", a precizat Alexandra Domocos. De ieri compania Loulis Romania se numeste Titan. Schimbarea denumirii societatii a fost aprobata de actionari pe 6 iulie si a intrat in vigoare la 1 august. Guvernul intarzie luarea unor masuri concrete "Aceasta majorare de pret nu este justificata. Painea nu trebuie sa se scumpeasca. Este un joc intre autoritate si comercianti, un joc al incercarii de a ajunge la un rezultat favorabil pentru cei din urma", a declarat ministrul Agriculturii. Remes a precizat ca, in cadrul sedintei de Guvern de ieri, s-a decis ca autoritatile competente sa verifice producatorii de paine pentru reducerea evaziunii. Şi abia dupa finalizarea acestor controale se va discuta despre o eventuala reducere a TVA la paine. Directorul general al Pambac atrage insa atentia ca aceste controale anuntate de catre guvernanti risca sa ramana fara rezultatele scontate, intrucat adevaratii evazionisti sunt trecuti cu vederea. "Tot pe noi ne verifica, pe cei care suntem corecti. Mi se pare ca este de fapt un control de dragul controlului. Evaziunea se face acolo unde preturile produselor sunt foarte mici", a explicat Alin Giurea.Ministrul Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca proiectul legii bugetului pe 2008 nu include aplicarea unei cote reduse de TVA la paine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.