Confruntate cu incendiile forestiere de proportii din aceasta vara, cauzate in mare parte de seceta si de canicula, autoritatile nu reactioneaza. Romania nu are in acest moment echipamente impotriva incendiilor de padure, si nici nu intentioneaza sa
Confruntate cu incendiile forestiere de proportii din aceasta vara, cauzate in mare parte de seceta si de canicula, autoritatile nu reactioneaza. Romania nu are in acest moment echipamente impotriva incendiilor de padure, si nici nu intentioneaza sa achizitioneze.

In Apuseni au ars ieri 40 de hectare de padure si de pasuni impadurite. In Gorj, flacarile au mistuit aproape 100 de hectare de padure. Pompierii s-au luptat cu miristile in flacari si cu incendiile de padure in Caras-Severin, focul nefiind stins nici la aceasta ora, in ciuda eforturilor facute de autoritati. Titluri ca acestea sunt nelipsite in jurnalele de stiri si in paginile ziarelor de mai bine de o luna incoace. E trist, dar statisticile arata ca numai in luna iulie, din cauza secetei severe si a caniculei prelungite, au ars aproape 1.000 de hectare de padure si pasuni impadurite in toata tara. Nu s-a ajuns prea greu la aceasta cifra din moment ce, desi nu recunosc, autoritatile s-au aratat depasite de evenimente in fata furiei flacarilor. Imaginile si fotografiile dovedesc acest lucru. Nimic din ceea ce vedem ca se intampla in alte tari, afectate mult mai des de incendiile de padure: Statele Unite ale Americii, Australia, Grecia.


INCALZIREA GLOBALA. Expertii climatologi avertizeaza ca Romania s-ar putea confrunta in viitor cu situatii similare celor din aceasta vara, in contextul incalzirii globale. Asta inseamna ca incendiile de padure ar putea deveni un fapt obisnuit, Romania putandu-se confrunta cu temperaturi ridicate si seceta prelungita. Am incercat sa luam legatura cu reprezentantii autoritatilor, pentru a vedea daca exista macar in plan achizitionarea unor avioane si elicoptere care sa fie folosite impotriva incendiilor de padure, daca cei in masura stiu care sunt ultimele tehnologii in domeniu si, mai ales, daca se stie cat costa astfel de utilaje, cum trebuie ele folosite si intretinute. Desi diplomatic, raspunsul unanim primit a fost "nu". Practic, la ora actuala, nici unul dintre ministerele sau directiile care s-ar putea ocupa de achizitionarea unor astfel de aparate nu a facut nici un demers in acest sens. Oricum, potrivit legii achizitiilor publice, daca procedurile ar incepe astazi si s-ar urma toti pasii legali, respectivele avioane si elicoptere ar putea fi achizitionate in aproximativ doi ani.


SI BULGARIA ARE. Am contactat si jurnalisti din Bulgaria pentru a vedea cum stau lucrurile in tara vecina, in conditiile in care suprafete extinse de padure au ars si la ei in aceasta vara, din cauza secetei si a caniculei.
Colegii de presa ne-au raspuns ca autoritatile bulgare au sesizat problema incediilor de padure si au luat masuri inca de acum cativa ani, inspirandu-se de la vecinii din Grecia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.