DORINTA
Catedrala Mantuirii Neamului, un vis pe care inaintasii Patriarhului Teoctist nu l-au putut implini, unii contemporani ai sai s-au straduit sa demonstreze ca e nefolositor, iar urmasii ar putea sa il considere un fel de testament.
<
DORINTA
Catedrala Mantuirii Neamului, un vis pe care inaintasii Patriarhului Teoctist nu l-au putut implini, unii contemporani ai sai s-au straduit sa demonstreze ca e nefolositor, iar urmasii ar putea sa il considere un fel de testament.


Catedrala Manturii Neamului este numele cu care a dorit Patriarhul Miron Cristea sa numeasca impunatoarea biserica pe care dorea sa o construiasca in Bucuresti. Ideea aceasta aparuse si dupa Razboiul de Independenta din 1877-1878. Insa dupa Unirea de la 1918, Patriarhului Miron i s-a parut necesara ridicarea unui astfel de edificiu in memoria ostasilor cazuti in primul razboi mondial. De fapt, in amintirea eroilor neamului din toate timpurile, toti cei care prin jertfa lor au mantuit intr-un fel neamul romanesc de la pierire.


Pana atunci, contextul politic si cel de organizare bisericeasca nu au permis construirea unei astfel de biserici emblematice pentru credinta poporului roman. Dar cum in 1925 biserica noastra a capatat rangul de Patriarhat recunoscut de celelalte biserici de acelasi fel, se impunea si ridicarea unei catedrale pe masura. A inceput o mare nedumerire cu privire la locul amplasarii constructiei. Polemici, sfaturi, indicatii venite de la oameni de cultura, la ziaristi, arhitecti.


Fiecare vedea un alt loc a fi mai potrivit pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Si banii ar fi putut sa fie un motiv care sa impiedice construirea Catedralei. Dar in acea perioada de sfarsit de secol XIX, inceput de secol XX s-a construit enorm si serios in Bucuresti, deci nu a fost asta. Regele Ferdinand nu a spus ca se opune. Nici Carol, mai tarziu. Dar nu s-a ajuns niciodata la inceperea construirii acestei catedrale. Pare ca o fatalitate urmareste acest vis neimplinit din generatie in generatie.


LA VREMURI NOI. Dupa 1992, Patriarhul Teoctist a reluat visul de a construi Catedrala Mantuirii Neamului. Alte polemici intre societatea civila, politicieni, biserica. Pana in 1998 Biserica a cerut ca loc de amplasament Parcul Carol. Dupa incercari nereusite, pana in 2002, de a ridica monumentala catedrala in Piata Unirii, s-a incercat amplasarea ei in Parcul Carol. Proteste mari din partea unor organizatii. Ultima hotarare a autoritatilor este de a se construi Catedrala Neamului pe Dealul Arsenalului.


Este posibil ca acest ultim loc ales pentru catedrala sa fie si cel mai potrivit, avand in vedere ca de aici s-au prabusit sub lama buldozerelor comuniste sase altare. In disputele cu privire la amplasarea marii biserici, in perioada interbelica s-au implicat destule nume sonore. Nicolae Iorga, in Ziarul Neamul Romanesc, din 26 februarie 1926, propunea inaltarea catedralei pe Dealul Arsenalului armatei: "Pentru catedrala se mai cere si putinta de a iesi la iveala, necesitatea de a se gasi in fundalul unei mari si frumoase artere de circulatie, de a fi accesibila din mai multe partia€¦ Puneti catedrala undeva sus,... la loc larg, deschis, unde e Arsenalul, de exemplua€¦".


Mai sunt inca probleme, pentru ca statul trebuie sa acorde despagubiri celor care au avut terenuri in acel loc. Nici Patriarhul Teoctist nu a vazut acest vis implinit, insa pare mai aproape ca niciodata clipa cand prima caramida va fi pusa la temelia constructiei care se doreste a fi cea mai mare de acest gen din Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.