Analiza deficientelor etice si formative este multipla. Ca tot m-am referit la valorile democratiei, libertatea noastra e una gaunoasa. Este neingradita, iar oamenii nu ii inteleg limitele. Nu poti sa fii liber in dauna libertatii celorlalti. O sa fi
Analiza deficientelor etice si formative este multipla. Ca tot m-am referit la valorile democratiei, libertatea noastra e una gaunoasa. Este neingradita, iar oamenii nu ii inteleg limitele. Nu poti sa fii liber in dauna libertatii celorlalti. O sa fie democratie in Romania cand o sa invete mitocanimea ca gunoiul aruncat pe strada, muzica data la maxim, vorbitul rastit in public, sofatul imprudent, atenteaza la libertatea individuala a celorlalti. Nu poti sa fii liber impotriva legii, Constitutiei, ordinii, securitatii nationale si mai ales a egalitatii. Cei care nu au invatat limitele libertatii sunt dusmanii libertatii si ai democratiei. Libertatea fara ordine, lege, securitate este aberatie si anarhie.
Cealalta valoare democratica incalcata sistematic la noi este egalitatea. Propagandistii comunisti le-au bagat oamenilor in cap ca egalitatea inseamna ca nimeni sa nu aiba mai mult decat altii, toti sa fie saraci, toti sa aiba un loc de munca si un apartament amarat la bloc. Aceea nu era egalitate, ci egalitarism. Or, incercare de a egaliza oamenii doar economic era o crima. Ea incalca libertatea si distrugea fundamentul politic al proprietati private. O crima in sens contrar, care se petrece sub ochii nostri toleranti, este promovarea inegalitatii in fata legii si a inegalitatii politice. In democratie, educatia si sistemul de justitie trebuie sa porneasca de la axioma ca nimeni nu este mai presus de lege. Cealalta axioma este ca au dreptul sa aleaga si sa fie alesi atat ciobanii, cat si intelectualii, atat pensionarii, cat si tinerii, atat femeile, cat si barbatii, atat taranii, cat si oraseni, atat cersetorii, cat si miliardarii. Voturile lor sunt egale. Candidaturile lor sunt egale. In rest, discutiile sunt inutile.
Democratia este singurul regim politic de tip teologic. Dumnezeu a facut din om o valoare, dar pe acest pamant si in istoria lumii doar democratia il apara pe om. Doar in democratie individul este o valoare (orice individ, nu doar unul sau unii sau majoritatea). Drepturile universale ale omului (pe care, de pilda, comunistii, fascistii sau islamo-fascistii nu le recunosc) sunt garantia ca demnitatea individului nu este calcata in picioare. Cinicii si autosuficientii pretind ca stiu toate aceste "banalitati", dar daca ii vezi cum traiesc si actioneaza, iti dai seama ca tocmai aceste adevaruri le sunt straine, iar ei nu fac decat sa le submineze. Pe ei i-am avut in minte cand am scris aceste randuri. Lista lor e interminabila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.