GAZ PE FOC. Administratia de la Washington este de acord sa ofere companiilor americane producatoare de armament un contract pe zece ani, in valoare de 20 de miliarde de dolari, prin care acestea sa fabrice si sa vanda arme in Golful Persic - in Ar
GAZ PE FOC. Administratia de la Washington este de acord sa ofere companiilor americane producatoare de armament un contract pe zece ani, in valoare de 20 de miliarde de dolari, prin care acestea sa fabrice si sa vanda arme in Golful Persic - in Arabia Saudita, Kuweit, Bahrein, Qatar, Oman si Emiratele Arabe Unite, scrie saptamanalul german Der Spiegel. Planul, care urma sa fie facut public ieri la Washington, va fi contrabalansat de o crestere cu 25% a asistentei militare si de aparare a SUA pentru Israel. Alte 13 miliarde de dolari vor fi promise Egiptului, mai scrie Der Spiegel. Pagina online a publicatiei aminteste ca presa germana a criticat in mod repetat anuntatul plan american, prin care Washingtonul nu face decat sa inarmeze tarile din jurul Iranului. "Este aceeasi abordare politica pe care SUA au folosit-o dupa revolutia iraniana din 1979, cand au inarmat regimul irakian. Aceasta reinarmare nu numai ca a provocat un razboi oribil, cu victime de ambele tabere, dar l-a facut pe Saddam sa se simta suficient de puternic pentru a ataca Kuweitul in 1991, impotriva intereselor americane. Cu siguranta ca Bush si-a invatat lectia: nu poti face pe seful cu autocratii care conduc tarile bogate in petrol, asa cum s-a intamplat cu generalii implicati in lovituri de stat si sprijiniti de SUA in America Latina", scrie ziarul de stanga Berliner Zeitung.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.