Publicarea pe un site si, ulterior, reproducerea partiala a corespondentei electronice a ambasadoarei noastre in Mexic, Manuela Vulpe, au starnit indignarea bravilor PNL-isti din Guvernul Romaniei. Ministrii Guvernului Tariceanu II au dat de perete u
Publicarea pe un site si, ulterior, reproducerea partiala a corespondentei electronice a ambasadoarei noastre in Mexic, Manuela Vulpe, au starnit indignarea bravilor PNL-isti din Guvernul Romaniei. Ministrii Guvernului Tariceanu II au dat de perete usile studiourilor tv pentru a condamna intruziunea in viata privata a unui ambasador al Romaniei si, mai ales, pentru a arata cu degetul posibilii criminali care i-au spart e-mail-urile Manuelei Vulpe. Ca domnii PNL-isti au reactionat astfel nu trebuie sa ne mire. Printre cei dati publicitatii ca destinatari, dar si expeditori de randuri mai mult sau mai putin dulci e si Dorin Marian, seful Cancelariei premierului. Orice ministru, pentru a ajunge la premier, trebuie sa treaca pe la seful Cancelariei. Usor de inteles ca ministrii care au sarit, ca nenea din baie, sa condamne dezvaluirile au avut in gand sa se puna bine cu Dorin Marian.

Ne mira, in schimb, ca s-au gasit jurnalisti care sa-si exprime si ei indignarea. Argumentele folosite de domniile lor: corespondenta pusa pe site si reprodusa de Ziua e strict privata.

Ne pare rau ca trebuie sa-i contrazicem.

Am citit si noi toata corespondenta pusa pe site, mult mai bogata si mult mai semnificativa decat cea reprodusa de Ziua. Nu stiu daca autorul a facut o selectie prealabila. Sigur e ca in aceasta corespondenta nu e nimic din viata intima a unei persoane.

E-mail-urile trimise sau primite de doamna ambasador n-au drept destinatari si expeditori persoane private. Dorin Marian, seful Cancelariei premierului, Teodor Baconschi, consilier prezidential, seful unui Departament de la Cotroceni, Florina Sava, consul la Camberra, Dan Tanasescu, fost sef la RAPPS, Ion Cervnicean, consilier la Ambasada din Londra, Anca Opris, director in Centrala MAE, Petru Petra, ambasador in Malaezia, Marius Dragolea, consul general la Sydney, sunt persoane publice, sefi mai mari sau mai mici, platiti din taxele si impozitele noastre. Desigur, sunt si nume care nu apartin nomenclaturii de functionari din Romania: seful unui stat din Oceania, un diplomat strain acreditat la Chisinau, un iubit din Australia, unul din Mexic. Bogata corespondenta cu acestia ne ofera noua, cetatenilor Romaniei, care ii intretinem cu banii nostri pe diplomatii trimisi in lume sa ne reprezinte, o imagine mai mult decat semnificativa a preocuparilor mizere ale unui ambasador.


Chiar daca uneori textele abordeaza si chestiuni intime, acestea nu vizeaza persoane particulare, ci persoane cu functii importante in statul roman si, mult mai grav, persoane de care a depins sau depinde soarta profesionala a Manuelei Vulpe.

E cazul semnificativ al lui Teodor Baconschi. Un e-mail al Manuelei Vulpe face aluzie la o scena intima petrecuta intre cei doi cand Manuela Vulpe era ambasador in Australia. Actualul consilier al lui Traian Basescu nu fusese insa in Australia ca turist. Fusese acolo ca sef din MAE, venit in control in Australia. Si daca tot venise sa controleze felul in care doamna ambasador promova interesele Romaniei in Australia, de ce sa n-o verifice si in alte domenii decat cel al diplomatiei?!

Nu stim daca Manuela Vulpe a fost un ambasador bun sau rau in Australia. Sigur e insa ca, intors in centrala, Teodor Baconschi n-avea cum sa-i faca referat negativ.

Nu de-alta, dar in jacuzzi doamna ambasador avusese o prestatie excelenta!


Mai mult, date fiind dezvaluirile de pe site si din presa, avem o explicatie posibila a inversunarii fostului secretar de stat al MAE pentru a-l scoate din functia de consul in Australia pe Ovidiu Grecea. Acesta din urma era considerat - cum o arata insasi corespondenta - un dusman al doamnei ambasador. Poate ca Ovidiu Grecea a fost rechemat pe drept de la post. Relatia ilicita dintre seful Teodor Baconschi si subordonata Manuela Vulpe arunca insa o umbra de suspiciune asupra unei decizii a MAE care a starnit multe semne de intrebare la vremea respectiva.

Interceptarea unei corespondente private a unei persoane publice si reproducerea ulterioara in presa nu sunt noutati la nivelul presei internationale. Si in tarile democratice, politicienii si demnitarii au fost surprinsi de presa in momente incompatibile cu exigentele morale ale functiei.

Pana se va afla daca e opera serviciilor secrete sau pur si simplu opera intamplarii, mult mai bine ar fi sa ne concentram pe ce dezvaluie, in esenta, cetateanului roman aceasta corespondenta.

Si anume, ca el plateste taxe si impozite pentru a intretine un adevarat bordel politico-diplomatic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.