In afara de Tony Meola, toti portarii SUA de dupa 1990 au avut sau au chelie. Fenomenul, cauzat de stres, este insa aproape global.

Sport insolit pentru majoritatea americanilor, soccer-ul este disecat pina in cele mai mici detalii d
In afara de Tony Meola, toti portarii SUA de dupa 1990 au avut sau au chelie. Fenomenul, cauzat de stres, este insa aproape global.

Sport insolit pentru majoritatea americanilor, soccer-ul este disecat pina in cele mai mici detalii de catre microbistii profani. Cu ocazia recent incheiatei Copa America, acestia au avut o ultima revelatie, uitindu-se la portarul reprezentativei SUA, Brad Guzan. Desi este destul de tinar (are 23 de ani), acesta are deja o calvitie destul de pronuntata, ceea ce i-a facut pe americani sa constate ca, exceptindu-l pe Tony Meola, toti portarii americani de dupa 1990 au fost purtatori de chelie. Tim Howard are 28 de ani si joaca la Everton, dar inca din 2003, de cind a sosit la Manchester United, isi pierduse parul din crestetul capului. La fel Brad Friedel (82 de meciuri in nationala) sau Kasey Keller (101 selectii), acum trecuti de 30 de ani, dar care au ramas de timpuriu fara podoaba capilara.

Bogdan Stelea n-a stricatpoza de grup a nationalei Brad Guzan a frint inimila Copa America Pepe Reina o duce bine inorasul formatiei Beatles Nu a fost greu sa se observe ca maladia nu i-a atins numai pe goalkeeperii americani, Marcos, portarul Braziliei la CM 2002, Ed de Goey, aparator al buturilor Olandei si al lui Chelsea, sau spaniolul Pepe Reina, de la Liverpool, universalizind aceasta problema. Sigur, mai pot fi adusi in discutie suedezul Thomas Ravelli, bulgarul Borislav Mihailov, francezul Fabien Barthez sau chiar romanul Bogdan Stelea, ultimii doi preferind sa se rada in cap decit sa isi lase parul sa creasca doar la ceafa si deasupra urechilor.

Procentual, numarul jucatorilor de cimp cu chelie este mult mai mic. Zidane este exemplul reprezentativ, dar fotbalisti precum Thomas Gravesen, Roberto Carlos sau Thierry Henry prefera sa se tunda la zero pentru ca este la moda, nu pentru ca ar avea probleme cu calvitia. Medicul Daniel Hall-Flavin, psihiatru la clinica Mayo, crede ca a gasit o explicatie pentru parul pierdut al portarilor si spune ca este vorba despre o maladie temporara, cauzata de stres.

Presiunea este mult mai mare pe ultimul aparator decit pe ceilalti colegi de echipa, iar la unii dintre goalkeeperi apare o forma de calvitie numita Alopecia areata, tip de cadere a parului caracterizata prin aparitia in petice rotunde a cheliei. Nu se spune in studiu nimic despre portarii care au foarte mult par pe cap, la acest capitol fiind campioni germanii Oliver Kahn, Jens Lehman sau Timo Hildebrand.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.