Dupa trei ani de la ultimul sau album, trupa newyorkeza revine cu un nou disc, „Our Love to Admire".

Primul album semnat Interpol, „Turn on the Bright Lights", repunea in miscare soundul post-punk. Cel de-al doilea, „Antics", ceva mai comercial, a ajuns unul dintre cele mai apreciate aparitii din 2004, iar „Our Love to Admire" amplifica si mai tare atmosfera oraselor intunecate despre care cinta grupul american. Strazi pustii, neoane stridente, personaje alienate, toate acestea fac parte din recuzita pe care cei patru membri ai trupei au construit-o inca de la primul lor EP, din 2001.

Asociat de cele mai multe ori cu trupe cum ar fi Joy Division sau The Chameleons, grupul Interpol s-a format in 1998, in jurul chitaristului Daniel Kessler, care i-a cooptat in proiectul sau pe bateristul Greg Drudy, pe basistul Carlos Dengler si pe vocalistul Paul Banks. Daca pe primii doi ii cunoscuse la New York University, in campus, respectiv la cursurile de istorie, pe Banks l-a cunoscut la Paris, cind i-a propus sa fie solistul grupului pe care voia de mult sa-l infiinteze. Dupa lansarea primului EP, Drudy a fost inlocuit de Sam Fogarino, aceasta fiind formula in care s-au mentinut pina in prezent. Incepind cu anul 2000, au concertat constant prin cluburile newyorkeze, au facut chiar si un miniturneu in Marea Britanie, iar in 2002, labelul Matador le-a lansat primul album de studio, „Turn on the Bright Lights". Atunci a inceput propriu-zis ascensiunea unuia dintre cele mai cunoscute nume de pe scena muzicii indie din New York, care alaturi de formatii precum The Strokes sau Yeah Yeah Yeahs au revitalizat punkul anilor ’70.

Primul album a fost urmat, la doi ani distanta, de „Antics", care se foloseste pe alocuri de un sound mai comercial, in piese cum ar fi „Evil" sau „Slow Hands". Cu toate acestea, combinatia de stiluri nu i-a retrogradat, dimpotriva, i-a ajutat sa-si consolideze pozitia pe piata muzicala. Acest din urma album, in care se insereaza pasaje de orga, motive gotice, este mult mai epic. Versurile pieselor sint scenarii miniaturale, lucru sustinut si de declaratiile lui Daniel Kessler: „In principiu, fiecare cintec pe care l-am scris a pornit de la un film la care ma uitam". In acelasi timp, solistul de la Interpol sustine ca mare parte din inspiratia sa se datoreaza arhitecturii: „Versurile mele au tendinta de a sarbatori agresivitatea cu care se schimba tonurile arhitecturii", explica Paul Banks.

Chiar daca stilul a trecut prin diferite transformari, estetica lor a ramas, in mare, aceeasi: foarte sobri, intotdeauna imbracati la costum, cu tunsori de geek, cei patru membri ai trupei nu pleaca in turnee fara citeva carti de citit. Iar „Our Love to Admire" este un album pe aceeasi lungime de unda: meditativ, pe alocuri dark, cu pasaje care amintesc de Echo and the Bunnymen sau The Cure.

Literatura de turneu Intr-un interviu, membrii trupei, literati fiind, au fost intrebati ce carti isi pun in bagaje atunci cind pleaca in turneu. Daca liderul trupei, Daniel Kessler, ii numeste pe Norman Mailer, Saul Bellow si Alan Lightman, solistul, Paul Banks, se declara un mare iubitor al romanelor lui Knut Hamsun. Chiar daca sint cititori impatimiti, exista si exceptii: „Acum incerc sa citesc «Moby Dick» a lui Melville, pe care ma straduiesc sa o termin de ani buni", povesteste Banks.

Citeva videoclipuri ale trupei Interpol, pe www.cotidianul.ro/select