Conform unui nou studiu efectuat de Universitatea Tufts, o dieta cu un index glicemic ridicat (bogata in zaharuri) poate creste riscul contaminarii cu degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV). Aceasta afecteaza partea centrala a retinei, macul
Conform unui nou studiu efectuat de Universitatea Tufts, o dieta cu un index glicemic ridicat (bogata in zaharuri) poate creste riscul contaminarii cu degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV). Aceasta afecteaza partea centrala a retinei, macula, care detine controlul asupra vederii si provoaca pierderea partiala a vederii. Maladia afecteaza peste 30 de milioane de persoane la nivel mondial si este principala cauza a pierderii vederii la 50 dintre acestia. Noul studiu, care face legatura intre varsta indivizilor si calitatea vederii, a analizat datele a 4.099 de persoane de sex masculin si feminin. Toate detaliile cu privire la antecedentele medicale ale persoanelor au fost obtinute la inceputul studiului, cand participantii cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani aveau diferite forme de DMLV.     Rezultate. Studiul a fost conceput initial pentru a evalua efectele vitaminelor si ale zincului in doze mari, tinand cont de evolutia DMLV-ului si a cataractei, doua dintre principalele cauze ale pierderii vederii la batrani. Cercetatorii au declarat ca prin consumul unei diete cu un index glicemic ridicat, persoanele (77,9% din femei si 79,3% din barbati) au fost asociate cu o crestere de pana la 49% a riscului de contaminare cu aceasta boala. Unul din cercetatori a declarat ca au fost destul de norocosi sa poata strange toata documentatia de care au avut nevoie in ceea ce priveste dieta cu carbohidrati pentru a putea efectua testele. In urma acestora s-a constatat ca 20% din cazuri de DMLV avansat ar fi putut fi prevenite prin respectarea unei diete cu index glicemic ridicat, bineinteles in functie de varsta si sex. Indexul glicemic masoara cat de repede anumite alimente elimina carbohidratii in corp, care ulterior cresc nivelul glucozei din sange. Nivelul ridicat al acestuia determina cantitatea de zaharuri din sange sa creasca mai repede.     Interesul in ceea ce priveste indexul glicemic din alimente si digestibilitatea carbohidratilor a crescut considerabil in ultimii ani. Mai multe studii au sugerat ca un index glicemic scazut si carbohidratii usor digestibili pot contribui la prevenirea obezitatii si a diabetului. Unul din cercetatori a declarat ca este posibil ca efectele produse de slaba calitate a carbohidratilor asupra tesutului ochiului sa fie similare cu cele ale DMLV-ului si bolile provenite de la ochi. Acesta mai este de parere ca reducerea dietei cu index glicemic poate fi o cale mai usoara de reducere a riscului contactarii DMLV. Totusi, este nevoie de teste suplimentare inainte de o recomandare a unei diete bazata pe carbohidrati pentru prevenirea DMLV-ului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.