Intr-un caz care seamana cu celebrul Noble Ventures, statul risca sa piarda 100 de milioane de euro.

Compania americana S&T Oil Equipment&Machinery, fostul proprietar al combinatului chimic Nitramonia Fagaras, a dat statul roman in jud
Intr-un caz care seamana cu celebrul Noble Ventures, statul risca sa piarda 100 de milioane de euro.

Compania americana S&T Oil Equipment&Machinery, fostul proprietar al combinatului chimic Nitramonia Fagaras, a dat statul roman in judecata la Curtea de Arbitraj International de la Washington (ICSID). Compania acuza statul roman de rezilierea abuziva, in 2005, a contractului de privatizare a societatii romanesti. Actiunea a fost introdusa la ICSID pe 31 mai. Potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor citate de MEDIAFAX, firma americana cere instantei sa oblige Romania la plata unor despagubiri, a cheltuielilor de judecata si a dobinzilor si penalitatilor calculate pina la momentul punerii in aplicare a hotaririi instantei. Conform datelor oferite de reprezentantii Ministerului Finantelor ziarului Cotidianul, in scrisoarea trimisa Guvernului in care isi anunta intentiile, firma americana nu a precizat o valoare a despagubirilor pe care le va solicita, daunele urmind sa fie stabilite pe parcursul desfasurarii actiunii.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reziliat, in februarie 2005, contractul de privatizare a societatii Nitramonia. Statul vinduse combinatul chimic doi ani mai devreme unui consortiu in care, alaturi de firma americana, a mai intrat o firma austriaca. Valoarea tranzactiei a fost de peste 21 de milioane de dolari, din care pretul platit pentru actiuni a reprezentat putin peste 800.000 de dolari. AVAS a retinut banii platiti la privatizare pe care i-a considerat daune-interese. Motivatia oficiala a rezilierii a fost ca S&T nu a investit, dupa primul an, sumele la care se obligase prin contract, in special cele pentru mediu. Firma americana, care apartine de fapt unui roman, Valeriu Simirica, a contestat la acea vreme decizia statului, argumentind ca a gasit la Nitramonia datorii neanuntate de 300 de miliarde de lei vechi. In plus, investitorul a mai acuzat atunci statul ca nu si-a respectat nici el obligatiile - nu a convertit in actiuni datoriile Nitramonia catre furnizorii de utilitati. Simirica a informat atunci Departamentul de Justitie al SUA si ambasada americana de la Bucuresti despre nedreptatile care i s-ar fi facut si a anuntat ca va cere statului roman daune de 10 milioane de dolari.

Ministerul Finantelor a inceput sa se pregateasca pentru proces, invitind deja casele de avocatura sa depuna oferte pentru a reprezenta statul in fata instantei de la Washington. Selectia casei se va face in baza unui ordin al ministrului Finantelor, iar ofertele vor fi depuse pina la 22 august. Firma americana a angajat deja o casa de avocatura din Houston (Texas), King&Spandling. Casa americana a anuntat ca actiunea statului roman incalca flagrant legile internationale, dar si prevederile tratatului dintre Romania si SUA referitoare la protectia reciproca a investitiilor. Se pare ca romanii vor avea mult de furca din moment ce avocatul american care ii asista pe cei de la S&T este un expert in jurisprudenta ICSID, cea mai importanta instanta din lume pentru rezolvarea litigiilor privind investitiile. Craig S Miles a obtinut, pentru defunctul gigant energetic Enron, daune de 140 de milioane de dolari, intr-o disputa avuta cu Argentina. Tot intr-un caz in care un investitor a reclamat Argentina, avocatul a convins instanta sa-i dea dreptate companiei - Argentina a platit alte 185 de milioane de dolari. De fapt, el a asistat investitorii in dispute cu mai multe state in nu mai putin de 17 cazuri judecate la Curtea de Arbitraj de la Washington. Intr-un e-mail transmis ziarului Cotidianul avocatul Miles a confirmat ca, deocamdata, nu este stabilit un cuantum al despagubirilor, dar a spus ca valoarea daunelor care i s-ar putea cere statului roman se ridica la 100 de milioane de euro.

Al saselea proces Procesul intentat de S&T este al saselea de acest fel in care este acuzata Romania. Primul si singurul finalizat pina acum a fost intentat de firma americana Noble Ventures, care a cerut daune in valoare de 350 de milioane de dolari, ca urmare a anularii privatizarii Combinatului Siderurgic Resita si a privatizarii ulterioare a societatii cu o firma ruseasca. Americanii au pierdut. Romania mai este reclamata de fratii Micula, care contesta decizia statului de a anula unele facilitati fiscale acordate grupului European Drinks, care isi desfasura activitatea intr-o zona defavorizata, cu statut fiscal special si de Rompetrol, care acuza statul ca i-a provocat pierderi grupului prin hartuieli judiciare si administrative. Statul mai este reclamat de compania EDF, fostul operator al magazinelor duty-free de pe aeroportul Otopeni, careia vama romana i-a ridicat autorizatia, si de o persoana fizica, Spyridon Roussalis, care acuza statul ca a desfiintat contractul de privatizare a societatii Malin Bucuresti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.