Anul trecut, piata romaneasca de camere foto digitale a depasit vanzarile similare din Polonia, Cehia si Ungaria.   Piata camerelor foto a crescut de peste patru ori de la eliminarea accizelor, fapt petrecut la 1 ianuarie 2005. Potrivit IDC
Anul trecut, piata romaneasca de camere foto digitale a depasit vanzarile similare din Polonia, Cehia si Ungaria.   Piata camerelor foto a crescut de peste patru ori de la eliminarea accizelor, fapt petrecut la 1 ianuarie 2005. Potrivit IDC Romania, anul trecut trecut s-au vandut aproximativ 201.000 unitati. In schimb, veniturile au scazut la 43,6 milioane de dolari, cu aproape 2% mai putin decat in 2005, lucru cauzat de scaderea continua a preturilor si de vanzarile masive de modele din gama entry-level. Pentru 2004, reprezentantii industriei in domeniu estimasera vanzari de aproximativ 10 milioane de dolari. Conform raportului IDC, Romania a fost a sasea piata din Europa Centrala si de Est ca volum si a treia ca dinamica, avand o crestere de 28,5% din punct de vedere al unitatilor vandute comparativ cu 2005. Analistii IDC se asteapta ca numarul potentialilor utilizatori de camere digitale sa creasca cu o rata de peste 40%, estimand ca nivelul de penetrare al camerelor digitale e de 5%-6%.   COMPETITIE REGIONALA. "In 2006, piata romaneasca de camere digitale a depasit «varfurile» Europei Centrale Polonia, Cehia si Ungaria", a declarat Nickolay Grigorov, Senior Research Analyst, IDC. "In acest an ne asteptam ca Romania sa depaseasca Ungaria si sa devina a cincea piata ca marime din regiune."   CLASAMENT LOCAL. Cei mai importanti jucatori de pe piata au fost BenQ, Sony si Canon, a caror cota de piata combinata a reprezentat aproape 56%, cu 5% mai mult decat in 2006. "Evolutia companiilor din top 3 producatori la nivel local este conjuncturala pentru 2006 si va avea tendinta mai degraba de reducere a cotei insumate din fragmentarea pietei", ne-a declarat Bobby Durbac, marketing manager BenQ pentru Romania. Cel mai bine vandut segment a fost cel al camerelor de 6 MP, care a reprezentat aproape 37% din totalul vanzarilor, urmat de cel al camerelor de 5 MP, cu o cota de piata de peste 25%.     Performante "In 2006, piata romaneasca de camere digitale a depasit «varfurile» Europei Centrale Polonia, Cehia si Ungaria" Nickolay Grigorov - Senior Research Analyst, IDC.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.