Patru companii, doua romanesti si doua straine, vor sa se alieze pentru a cumpara Societatea Nationala a Sarii. Consumatorii industriali de sare lichida din Romania vor sa infiinteze un consortiu care sa participe la privatizarea Societatii Nationale a Sarii Salrom, aflata si in vizorul societatii austriece Salinen. Initiatorul proiectului este combinatul chimic Oltchim Rimnicu Vilcea, celelalte companii fiind Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti.

„Consideram ca scopul oricarui producator este sa detina un control cit mai bun asupra materiilor sale prime, astfel incit independenta sa economica sa fie cit mai ridicata, iar productia si eficienta economica sa nu depinda de un furnizor unic", se arata intr-o scrisoare deschisa a presedintelui Consiliului de Administratie al Oltchim, Constantin Roibu. Potrivit acestuia, principala ratiune a achizitiei Salrom este evitarea situatiei in care aceasta ar ajunge sub controlul unui tert care ar putea opera majorari nejustificate de pret, iar firmele care folosesc sarea ca materie prima ar putea dezvolta produse nerentabile.

Reprezentantul Oltchim a solicitat opinia celor patru companii. O serie de discutii au avut loc deja, iar societatile implicate si-au dat acordul de principiu. Nu s-a stabilit, insa, participatia fiecarei societati la consortiu sau chestiuni financiare, ne-a spus Virgiliu Bancila, director general Chimcomplex. „Noi sintem de acord cu participarea la privatizare si, din cite stiu, si ceilalti s-au declarat de acord. Urmatoarea intilnire va fi in functie de programul de privatizare al Salrom", arata Bancila.Existenta consortiului format din cele patru companii este conditionata de modalitatea de privatizare pe care o va alege AVAS. „Daca Salrom se privatizeaza cu totul, vom participa ca un consortiu. Daca insa se va privatiza pe bucati, fiecare firma va participa la cumpararea segmentului care o intereseaza cel mai mult", a mai spus oficialul Chimcomplex. Pentru societatea pe care o conduce acesta, esentiala este achizitionarea Salinei Tirgu Ocna.

Varianta agreata de Oltchim este ca Salrom sa fie vinduta in intregime fara separarea productiei de sare gema de cea de sare lichida, care este mai costisitoare si ar ridica unele probleme de mediu.

Salrom va fi lansata la privatizare in 2008, a anuntat AVAS, unicul actionar al companiei. Pina in prezent s-au primit mai multe scrisori de intentie neangajante din partea unor posibili investitori, cea mai recenta fiind a producatorului de sare Salinen Austria. Acesta a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca este interesat sa preia Salrom, urmind sa investeasca 60 de milioane de euro in prima faza si a initiat deja discutii cu AVAS si cu sindicatele. AVAS a declinat ca ar fi inceput negocierile cu vreo companie si a mai spus ca anuntarea metodei de vinzare sau a datei de semnare a contractului sint doar speculatii.

Oltchim este liderul pietei romanesti de produse chimice cu afaceri estimate, pentru acest an, la peste 500 de milioane de euro. Compania este detinuta in proportie de 95,74% de stat. Chimcomplex Borzesti este unul dintre cei mai importanti producatori de produse clorosodice si solventi din Romania. Compania este detinuta de grupul S.C.R., controlat de omul de afaceri Stefan Vuza.

Uzinele Sodice Govora si Upsom Ocna Mures sint detinute de grupul ceh Ciech, respectiv de compania indiana GHCL.