Sarkozy a facut miercuri o „vizita politica" in Libia, ca urmare a eliberarii celor cinci asistente bulgare si a doctorului palestinian. Nicolas Sarkozy a pornit ieri spre Tripoli pentru o intilnire cu liderul libanez Muammar Gaddafi. Calatoria presedintelui francez vine in urma eliberarii celor sase cadre medicale condamnate la moarte pentru infectarea cu HIV a peste 400 de copii. Considerind ca acuzatiile au fost nedrepte, Uniunea Europeana a facut presiuni asupra autoritatilor libiene. Vizita Ceciliei Sarkozy, sotia presedintelui francez, a dus la finalizarea negocierilor si la eliberarea prizonierilor dupa opt ani de detentie.

Analistii politici indica vizita diplomatica a presedintelui drept o dovada ca ambele state cauta sa consolideze relatiile. Pamintul bogat in gaze si petrol al Libiei ar putea face din tara nord-africana un partener-cheie al Frantei. „Evident ca sper la semnarea unui acord de cooperare cu Libia. Nu vad de ce Franta ar ramine singura tara care n-ar face acest lucru", a declarat Nicolas Sarkozy intr-o conferinta de presa la numai citeva ore de la eliberarea ostaticilor.

In afara de consolidarea relatiilor diplomatice cu Uniunea Europeana si obtinerea unor avantaje economice, Libiei i-au mai fost promise, in schimbul eliberarii prizonierilor, fonduri pentru ingrijirea celor peste 400 de copii infectati cu HIV, un milion de dolari pentru fiecare copil si reabilitarea a doua spitale si a unui centru medical din Benghazi, localitatea unde copiii au fost infectati.

Joi si vineri, Sarkozy se afla in fostele colonii franceze din nordul Africii, Senegal si Gabon, unde se va intilni cu liderii locali pentru a purta discutii pe teme strategice.