Ion Iliescu s-a lansat ieri, intr-un atac fara precedent la adresa presedintelui Traian Basescu, pe care l-a acuzat de "mentalitate fanariota", de comportament abuziv, de minciuna, ipocrizie si ticalosie. Intr-o scrisoare deschisa, liderul PSD il acu
Ion Iliescu s-a lansat ieri, intr-un atac fara precedent la adresa presedintelui Traian Basescu, pe care l-a acuzat de "mentalitate fanariota", de comportament abuziv, de minciuna, ipocrizie si ticalosie. Intr-o scrisoare deschisa, liderul PSD il acuza pe seful statului ca are interese identice cu cele ale grupului de "oligarhi de bine", care l-a inventat ca om politic si l-a ajutat sa fie ales in functia de presedinte. Supararea lui Iliescu este provocata de interviul acordat de Traian Basescu presei franceze, publicat in exclusivitate de ZIUA, in care seful statului loveste in punctul sensibil al fostului presedinte, sustinand ca acesta este anchetat pentru crimele comise in cadrul Revolutiei din 1989 si al mineriadei din 1990. In replica, Presedintia a apreciat ca scisoarea lui Iliescu este "plina de ura si minciuna".
"Nu sunteti Hercule chemat sa curete coruptia"
"Dovediti, si prin acest interviu, ca aveti o mentalitate fanariota, de <<pretendent la tronul Romaniei>>, care-si denigreaza adversarii la <<Marea Poarta>>, pentru a primi sau pentru a i se reconfirma <<firmanul>>. Romania nu poate fi considerata un soi de <<grajduri ale lui Augias>> in materie de coruptie, si nici dumneavoastra nu sunteti Hercule, chemat sa le curete. Pentru asta ar trebui sa fiti un exemplu de moralitate si de cinste, de onoare. Nu este cazul!", s-a dezlanutit Iliescu impotriva presedintelui. El l-a acuzat pe seful statului ca si-a aservit procuratura si a transformat-o intr-un fel de noua politie politica. "Nu puteti da la infinit lectii altora, nu puteti poza mereu in incoruptibil, in luptatorul cu sistemul ticalosit, cata vreme ati contribuit si contribuiti din plin la ticalosirea lui", si-a continuat atacul fostul sef al statului.
Condamnarea comunismului, gest ipocrit si oportunist
"Stiti la fel de bine ca si cetatenii acestei tari ca gestul dumneavoastra de a condamna comunismul este ipocrit si oportunist, al carui scop exclusiv este acela de a atrage electoratul anticomunist si revansard in tabara dumneavoastra", a fulgerat Iliescu. El l-a acuzat pe Basescu ca a transformat lupta impotriva coruptiei in show de televiziune, a acceptat incalcarea de catre Procuratura si Serviciile secrete ale drepturilor fundamentate si a manipulat date din dosarele securitatii. Iliescu a calificat afirmatiile facute de Basescu la adresa sa, "de-a dreptul ticaloase", apreciind ca a nesocotit prin aceste declaratii realitatea. "De cand sunteti seful statului roman ati reusit sa distrugeti minimul consens national pe care il construisem cu greu, cu mari eforturi, ati distrus pacea sociala, opunand categorii sociale unele altora, semanand ura si discordia. De cand sunteti seful statului ati oprit cursul procesului de reconciliere nationala, inlocuindu-l cu ranchiuna si revansa, cu razbunarea", a conchis Iliescu.
Presedintia: "Exemplu tipic de inspiratie sovietica"
Presedintia a sustinut, prin vocea purtatorului de cuvant Valeriu Turcan, ca "este o scrisoare plina de ura si minciuna, indreptata impotriva unui presedinte care vrea un altfel de stat decat cel pe care l-a imaginat Ion Iliescu, impreuna cu toti cei care au confiscat Revolutia din 1989 in favoarea lor". "Presedintele considera pozitia publica a domnului Iliescu un exemplu tipic de propaganda de inspiratie sovietica, nedemna de un fost sef de stat. Prin reconcilierea nationala pe care si-o atribuie, domnul Ion Iliescu intelege probabil asmutirea minerilor impotriva altor categorii sociale, tolerarea oligarhilor, a grupurilor de interese nelegitime si a baronilor locali", se arata in comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.