Mutarile politice pe care social-democratii le-au facut anul acesta sint foarte riscante. Inclusiv din cauza acestora, viitorul nu arata deloc bine pentru acest partid. Partidul Social Democrat a ales sa cimenteze structura unui guvern subred nu din responsabilitate politica, ci de frica. Frica de a nu inregistra un scor rusinos la un eventual scrutin inainte de termen sau la un scrutin europarlamentar. Exista, desigur, o logica pentru o asemenea tactica: temporizezi, pentru ca speri ca vei iesi dupa un timp, nu din defensiva, ci din deriva si decadere. Pentru asta insa e nevoie de o reteta; cu fiecare zi care trece, PSD dovedeste ca nu a gasit aceasta reteta.

Cauzele pentru care PSD stagneaza sint multiple, insa toate au un teribil numitor comun: social-democratii fug de adevar si de responsabilitate. Or, daca administrarea catastrofala a adevarului era cindva nu o virtute, ci o buna strategie pentru a obtine si pentru a mentine puterea, acum datele „problemei" politice s-au mai schimbat, pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, cum se spune.

E incontestabil: PSD incearca sa calareasca teme populare si inevitabile pentru acest moment politic pe care il traverseaza tara noastra. Insa nu o face deloc convingator. Ca sa raminem la cele mai rasunatoare esecuri: social-democratilor nu le iese asa cum isi doresc faza cu marirea pensiilor (sint mai multe „hienele" politice programate sa sfisie electoral aceasta tema), iar in privinta votului uninominal se pregatesc sa contabilizeze un rateu rusinos si de proportii. Exista, desigur, si o morala in aceste „fabule" la care social-democratii sint „special guest star": nu e suficient sa iti atirni la rever teme populare; trebuie sa si convingi oamenii - potentiali alegatori - ca tu chiar crezi in ele. Nu e cazul, acum, la fel ca in multe situatii din trecut, cu PSD.

Mersul in zigzag pe care il practica liderii care dau directia in care merge PSD a mai legat o masiva piatra de moara de picioarele acestui partid: au creat, mai intii, perceptia ca PSD e la putere si, cu timpul, prin repetitie, au intarit aceasta perceptie. Adaugati acestei stari de fapt si amanuntul ca PSD pretinde, in continuare, ca e, in realitate, in opozitie si veti avea imaginea clara a unui dublu esec: cel de acum, atit de palpabil incit social-democratii o tin dintr-o cearta intr-alta, si cel care va sa vina. La alegeri, desigur.

Cristian PATRASCONIU este Senior Editor