Cu ingredientele de baza: sare, otet si ulei, la care mai putem adauga nucsoara, cuisoare, scortisoara si frunze de dafin, chiar si fructele pot deveni veritabile muraturi ce se potrivesc oricaror fripturi!


Conservarea este o metoda
Cu ingredientele de baza: sare, otet si ulei, la care mai putem adauga nucsoara, cuisoare, scortisoara si frunze de dafin, chiar si fructele pot deveni veritabile muraturi ce se potrivesc oricaror fripturi!


Conservarea este o metoda sanatoasa, deoarece fructele isi pastreaza continutul lor valoros de substante hranitoare. Struguri, mere, pere, macese, zmeura, coacaze, visine, pepene, prune, dar si lamai, toate pot deveni acrisoare si condimentate, dupa propriul gust.


RETETE. Pentru a obtine struguri in otet aveti nevoie de un kg de boabe, un pahar de zahar, unul de otet si unul de apa si de o lingurita de sare. Toate ingredientele le fierbeti, le lasati sa se raceasca si le turnati in borcane. Puneti celofan, legati-le si pastrati-le la rece. La fripturi, prunele murate ar merge foarte bine. Aveti nevoie de 3 kg de prune, o jumatate de litru de otet, un litru de apa, 250 g zahar, o lingurita cu scortisoara, doua-trei cuisoare intregi si 10 g de sare. Asezati prunele spalate in borcane, fierbeti otetul, apa si celelalte ingrediente. Lichidul clocotit se toarna peste fructe, in borcane care se leaga cu celofan. Lamaile se pot mura daca la un kg de fructe folositi si zece bucati de nucsoara, 500 g sare, 500 g zahar, cuisoare si chilli rosu. Tineti lamaile in apa rece o zi si o noapte. Apoi le taiati in rondele, le sarati si le lasati asa inca 12 ore. Sucul de lamaie il scurgeti intr-un vas, adaugati zaharul si puneti vasul pe foc, dupa care adaugati feliile de lamaie, cuisoarele, nucsoara, chilli si apoi amestecati. Puneti apoi in borcane pe care le sigilati si le lasati la soare 15 zile.


SFATURI. In general, fructele trebuie sa fie sanatoase, proaspete si neatinse de bruma. Se recomanda sa nu se foloseasca sare de masa. Alegeti sare de mare grunjoasa, care ar fi cea mai buna, sau sare grunjoasa de gatit. Cand se fierbe zeama nu se folosesc vase din aluminiu sau din metale sensibile, cum ar fi cuprul sau alama, care sunt atacate de acidul acetic. Ele elibereaza substante nocive pentru sanatate, care pot patrunde cu usurinta in alimente. Uleiul folosit la conservarea alimentelor si aromat cu verdeata nu se arunca, ci se foloseste la salate sau la prepararea legumelor. In general, la conservarea fructelor se recomanda otetul din vin 4% sau 6%, insa e bun si cel din fructe. Exista doua metode de conservare, la cald si la rece. In ambele cazuri se folosesc atat otet, cat si saramura, aromate cu verdeata, condimente si zahar. Borcanele cu capace metalice nu sunt recomandate pentru muraturi. In general, muraturile in otet trebuie sa fie consumate cat mai repede sau trebuie sterilizate imediat. Nu trebuie scoase din borcan cu tacamuri din metal.


Pere in otetPerele au fost aduse in Europa de negustorii care veneau din Persia. Se pot folosi pere obisnuite, dar si pere pergamute sau Wittenberg.
a€¢ Ingrediente: un kg pere, o lamaie netratata, 600 ml otet din vin rosu, o bucata de radacina de ghimbir proaspat, doua batoane de scortisoara, o frunza de dafin, o jumatate de lingura cuisoare, 50 g zahar.
a€¢ Preparare: Se spala lamaia, se sterge si se da coaja pe razatoare. Se pune coaja impreuna cu celelalte ingrediente, in afara de pere, intr-o craticioara si se incinge la foc mic, pana cand s-a topit zaharul. Se curata perele, se fierb in zeama de otet pana cand se inmoaie. Se asaza perele si batoanele de scortisoara. Se lasa zeama sa mai fiarba putin pana cand se ingroasa, apoi se toarna peste pere. Se inchid bine borcanele si se sterilizeaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.