RARITATI - Fara produse de panificatie
Potrivit cotidianului francez Libération si celui elvetian Le Matin Bleu, pretul pastelor fainoase este "amenintat" de cresterea pretului graului dur, care constituie un produs de baza pentru spaghete, taitei etc. "Pretul graului a suferit o crestere de 40% in doar cateva saptamani, ceea ce se va reflecta intr-o crestere puternica a pretului pastelor", a afirmat Sindicatul producatorilor de paste alimentare din Franta. De asemenea, se observa si cresteri ale preturilor porumbului, soiei si sucului de portocale. (C.D.)


SURPRIZA - Hoti de carne in Australia
O macelarie din Canberra, Australia, a fost pradata de hoti care au furat nu bani, ci sute de kilograme de carne, in valoare de peste 7.000 de dolari americani. Politia din orasul Adelaide a precizat ca proprietarul macelariei a gasit usile din spate sparte si larg deschise. Inauntru, el a constatat ca din camera frigorifica disparusera toate bucatile de carne. Politia investigheaza acum posibilele locuri in care hotii carnivori au ascuns halcile. (C.D.)


CRESTERE - Bauturi racoritoare la mare cautare
In aceasta vara, piata bauturilor racoritoare va creste cu aproximativ 25%, potrivit informatiilor furnizate de reprezentanti ai producatorilor de bauturi racoritoare din Romania. Bauturile racoritoare carbonatate au reprezentat in 2006 aproape jumatate din totalul pietei de bauturi racoritoare fara alcool, acest segment inregistrand o crestere cu 9% in 2006 fata de anul 2005. Dintre aromele de fructe, cea de grepfrut este cea mai apreciata de consumatorii romani. (C.D.)


CANICULA - Pagube mari in agricultura
 Anul acesta, din cauza caniculei, productia de grau este in medie de 8.800 de tone/ha, sub jumatate din cea inregistrata in ultimii ani. In aceste conditii, este de asteptat ca pretul graului si cel al painii sa creasca foarte mult, desi autoritatile de resort spera sa gaseasca o solutie. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, a precizat: "Din punct de vedere al meu personal si, daca vreti, si al Ministerului Agriculturii, nu sunt motive de a se scumpi painea din cauza graului". (C.D.)