Numarul deceselor provocate de canicula a fost pus sub semnul indoileii, asa cum au fost puse sub semnul intrebarii datele oferite de INMH privitor la temperaturile din ultimele zile. Am solicitat Ministerului Sanatatii informatii din care sa inteleg
Numarul deceselor provocate de canicula a fost pus sub semnul indoileii, asa cum au fost puse sub semnul intrebarii datele oferite de INMH privitor la temperaturile din ultimele zile. Am solicitat Ministerului Sanatatii informatii din care sa intelegem ce repere ia in calcul medicul cand anunta un deces din cauza caniculei. Principalele urmari ale caniculei sunt puseul de temperatura si/sau deshidratarea. Potrivit definitiei de caz, cum spun specialistii, deces prin puseu de temperatura apare la pacientul cu temperatura corpului de peste 40 de grade Celsius (soc hipertermic), fara alta cauza evidenta de deces. De asemenea, deces prin puseu de temperatura este inregistrat la pacientul cu temperatura corpului intre 38,5 si 40 de grade Celsius, fara alta cauza evidenta, dar care are pielea uscata si fierbinte, dureri de cap, stare de confuzie, pierderea cunostintei, convulsii, cresterea enzimelor hepatice sau musculare. Potrivit definitei de caz, exista deces prin deshidratare celulara (hipoerosmolaritate plasmatica) sau deces prin deshidratare extracelulara. Daca organismul nu mentine cele 37 de grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat, pot aparea crampe de caldura, insolatie, epuizare, soc hipertermic. Medicul constata, pe langa datele personale ale decedatului, ce boli a avut, daca efectua activitati cu expunere la caldura, conditiile de viata, daca se afla sub tratament medicamentos.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.