Consiliul Concurentei ii suspecteaza pe producatorii de piine din anumite zone ale tarii ca s-au inteles la pret. Acestia ameninta ca dau institutia in judecata.

Consiliul Concurentei (CC) a declansat din oficiu o investigatie care vizeaza piata piinii si pietele conexe acesteia, se arata intr-un comunicat al institutiei. Oficial, investigatia urmareste o posibila incalcare a unui articol din Legea Concurentei ce se refera la „orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici" si la „orice practici concertate atunci cind acestea au ca obiect sau ca efect restringerea concurentei pe piata romaneasca". Concret, surse din institutie ne-au declarat ca inspectorii Consiliului suspecteaza ca pe anumite zone producatorii de piine s-au inteles sa practice acelasi pret.

Chiar daca au anuntat inceperea investigatiilor acum, prima etapa a anchetei CC a avut loc acum doua luni. Potrivit oficialilor Consiliului, 57 de inspectori au facut atunci controale inopinate la 17 puncte de lucru (fabrici) ale agentilor economici din industria de panificatie. „S-au adunat informatii care acum sint procesate", ne-au declarat reprezentantii CC. De asemenea, acestia nu exclud posibilitatea unor noi controale.

Reprezentantii patronatului din industria piinii, Rompan, ne-au declarat ca vor da CC in judecata daca inspectorii institutiei vor controla doar o anumita parte a producatorilor mari. „Am aflat ca acest Consiliu s-a autosesizat. Sa se duca sa-i controleze pe toti cei 10.000 de agenti economici din acest sector, nu doar fabricile cunoscute. Ii dam in judecata daca se duc doar la anumiti agenti economici la care au mai fost si acum o luna. Este o procedura incorecta. Ar trebui sa controleze daca se vinde cu documente si cu case de marcat. Dar ei se duc numai la agentii economici mari. Cred ca la mijloc sint si interese materiale si politice, ceea ce nu este corect", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.