Dupa ce a detronat Franta si Marea Britanie, urmeaza GermaniaEconomia chineza se apropie vertiginos de cea a Japoniei si a Statelor UnitePIB pe 2007 al asiaticilor, estimat la 3.100 de miliardeAnalisti de prestigiu ai lumii dezvoltate, remarca in sup
Dupa ce a detronat Franta si Marea Britanie, urmeaza GermaniaEconomia chineza se apropie vertiginos de cea a Japoniei si a Statelor UnitePIB pe 2007 al asiaticilor, estimat la 3.100 de miliardeAnalisti de prestigiu ai lumii dezvoltate, remarca in suplimentul sau economic cotidianul francez "Le Figaro", epuizasera toate superlativele la adresa evolutiei economiei chineze, pentru ca, in urma cu cateva zile, acestia sa ramana pur si simplu fara glas. Beijingul anunta pentru trimestrul al doilea al acestui an un ritm de crestere de 12 la suta, dar dupa opinia unora el ar putea fi si mai mare, autoritatile chineze fiind, ca de obicei, retinute la furnizarea de cifre. Regimul de la Beijing, releva acelasi cotidian, are talentul de a distila informatiile, de a le oferi "picatura cu picatura", pentru a pregati spiritele in perspectiva stirilor "bomba". Iar una dintre ele a fost deja lansata: aceea conform careia China ar putea deveni, pana la finele acestui an, cea de-a treia putere economica a lumii, inaintea Germaniei, dar inca in urma Japoniei si a Statelor Unite. PIB va ajunge atunci la 3.100 miliarde de dolari, fata de doar 2.900 in Germania. Cifrele date publicitatii zilele trecute au impresionat, dar au si alarmat lumea dezvoltata. Asa cum s-a anuntat, investitiile in capital fix au crescut in China cu 25,9 la suta in trimestrul al doilea al acestui an. Productia industriala a crescut cu 18,5 la suta. Inflatia a ajuns la 3,2 la suta in primul trimestru a.c, iar in iunie la 4,4 la suta, dincolo de obiectivul de 3 la suta, fixat de autoritatile centrale de la Beijing. In ceea ce priveste exporturile, ele tind spre un nou record, atingand o crestere de 85 la suta de la inceputul acestui an. Pericolul unei "supraincalziri" Evident, China a devenit un bolid in plin avant, dar cu mari dificultati in gasirea pedalei de franare. Autoritatile, sustine Le Figaro, dau impresia ca sunt preocupate de aceasta evolutie si ca actioneaza pentru a reduce din viteza de crestere, dar fara prea mare succes. Obsedate de spectrul unei "supraincalziri" economice, regimul a luat, asa cum s-a anuntat, unele masuri, inclusiv pentru reducerea exporturilor, dar cu efect minim sau aproape nul. "Vom continua sa intarim si sa multiplicam masurile vizand controlul macroeconomic", s-a limitat sa declare zilele trecute purtatorul de cuvant al Biroului national de statistica, Li Xiaochan, dar tonul sau era mai putin ferm, comparativ cu cel al declaratiilor Partidului Comunist chinez, la ultimul congres, la care, reaminteste Le Figaro, cresterea economica a fost calificata ca " instabila, dezechilibrata, prost coordonata si nesustenabila".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.