Infirmierele bulgare si medicul de origine palestiniana reveniti marti in Bulgaria si gratiati de presedintele tarii au dat primele declaratii presei. Ei continua sa-si sustina nevinovatia dupa mai bine de opt ani de detentie in Libia.


Infirmierele bulgare si medicul de origine palestiniana reveniti marti in Bulgaria si gratiati de presedintele tarii au dat primele declaratii presei. Ei continua sa-si sustina nevinovatia dupa mai bine de opt ani de detentie in Libia.


Acum simt un sentiment de usurare. Dupa opt ani de teama, manie, incertitudine. Desi justitia libiana nu le-a tinut niciodata partea, cei sase au crezut in nevinovatia lor si au rezistat "torturilor teribile si verdictelor" variate, a declarat Valentina Siropulo (48 de ani), una dintre infirmiere, pentru postul national de radio. Colega ei Snejana Dimitrova (54 de ani) s-a simtit tot timpul "un tap ispasitor" al regimului de la Tripoli, declarandu-si revolta fata de acuzatiile justitiei libiene, conform carora cei sase au infectat voluntar cu HIV peste 400 de copii libieni. Kristiana Valceva (48 de ani) incearca sa uite si sa-si reia viata. La fel si Valia Cerveniaska (55 de ani).


LUATE PE NEPREGATITE. Infirmierele au povestit despre momentul eliberarii de marti, la primele ore ale diminetii. "Dormeam, ne-au spus sa fim pregatite in doua-trei ore. Ne-am trezit (...), nu stiam ce se intampla", a povestit Siropulo. "La ora 06:25 eram deja la bordul aeronavei. Am plecat aproape fara sa ne dam seama", a continuat infirmiera. Ea ii este recunoscatoare sotiei presedintelui francez, Cecilia Sarkozy, si comisarului european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, cei doi oficiali europeni aflandu-se duminica, luni si marti la Tripoli pentru a negocia eliberarea celor sase cadre medicale.


VIP. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care se afla de ieri la Tripoli, sotia sa si comisarul Waldner sunt acum eroi. In Bulgaria. Liderul de la Elysee este considerat de publicatia Sega, "mai rapid, mai abil, mai precis" decat toti cei care au incercat anterior sa incheie un acord cu Tripoli. Cecilia, care a vizitat Libia de doua ori in decurs de zece zile, este, pentru ziarul Trud, "un spirit aventurier" si un James Bond pentru cotidianul Standart. "In timp ce Benita a condus negocierile, Cecilia a utilizat presiunea politica", a spus ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin. Presiunea s-a resimtit si ieri, cand premierul bulgar Serghei Stanisev a anuntat ca Sofia intentioneaza sa stearga datoria Libiei de 54 de milioane de dolari (39 de milioane de euro) fata de Bulgaria.


StresatiCele cinci infirmiere bulgare si medicul de origine palestiniana sufera de un sindrom similar cu cel al marinarilor de pe submarine, au declarat ieri medicii unui spital militar din Bulgaria. Din cauza sederii indelungate intr-un spatiu inchis, in conditii proaste, "este dificil de preconizat cum vor reactiona dupa o perioada lunga de stres", a spus unul dintre medicii militari. Pentru a face fata situatiei, ministrul bulgar al Apararii le-a propus cadrelor medicale un sejur gratuit de 20 de zile intr-unul dintre sanatoriile armatei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin