Chiar daca n-au talent in versificatie, starurile muzicii pop pretind ca-si scriu singure textele hiturilor, pentru a creste in ochii fanilor.

Cintareata canadiana de folk-rock Chantal Kreviazuk nu este un star cocotat in topuri si nici o voce pe care sa o auzi toata ziua la radio. Ea a devenit celebra la inceputul acestei luni, cind a zguduit lumea muzicii pop sugerind, in revista „Performing Songwriter", ca Lavigne i-ar fi furat o idee pentru una din piesele de pe noul album. Chiar daca a retractat aceste afirmatii, probabil si in urma amenintarii ca va fi data in judecata, Kreviazuk „a facut sa iasa la iveala o frauda tot mai des intilnita: «cintaretii-textieri» scriu in realitate mult mai putine versuri decit ar dori sa ne convinga promotorii lor", afirma agentia de stiri Associated Press (AP). Desi in aceasta primavara si-a lansat propriul album, Kreviazuk n-a reusit sa iasa din umbra unor Gwen Stefani, Avril Lavigne sau Kelly Clarkson. Ea ramine insa autoarea nestiuta a versurilor cintate de aceste mari staruri care uneori pretind, pe nedrept, ca si-ar fi scris fara nici o muza versurile propriilor hituri.

Practica este mai veche, datind deja de la Elvis Presley, care a fost prezentat drept textierul hitului „Love Me Tender", desi nu contribuise cu nici un cuvint. De asemenea, James Brown si Lauryn Hill au fost dati in judecata de autorii unor versuri furate. Rapperul P. Diddy n-are nici o problema in a-si recunoaste frauda: „Nu va mai intrebati daca scriu versuri, eu scriu cecuri!", a spus cintaretul, citat de AP. In schimbul unor bani frumusei, textierii accepta chiar ca numele lor sa fie inlocuit de cel al artistului. Cunoscut datorita versurilor scrise pentru Beyoncé sau Fergie, Sean Garrett admite ca in perioada de debut a fost obligat sa renunte la dreptul de autor pentru a putea ramine in bransa.

„M-a deranjat acest lucru, dar stiam ca este pretul pe care trebuia sa-l platesc pentru a-mi putea continua cariera", marturiseste textierul.

„Este o nebunie! Cum mai poate cineva sa se priveasca in oglinda atunci cind stie ca nu a facut nimic, dar numele sau apare totusi pe coperta albumului in locul textierului? Pentru bani? Pentru imagine? E o minciuna", se revolta textiera Diane Warren, cistigatoare a Premiului Grammy si colaboratoare a unor voci precum Whitney Houston si Céline Dion. Banii sint, ce-i drept, un posibil motiv, de vreme ce, pe termen lung, textierul poate cistiga mai mult decit cintaretul. Totusi, adevarata cauza pare sa fie goana dupa celebritate. Caci un „artist adevarat" se distinge de colegii sai de breasla nu doar prin voce, ci si prin „pana" sa inspirata si aducatoare de glorie.