Surse din Consiliu sustin ca premierul a fost avocatul celor de la ROMAVIA in sedinta in care s-a aprobat achizitia viitoarelor avioane de tipul Air Force One.

„Prim-ministrul, dar si ministrul Apararii au sustinut cu insistenta, in fata membrilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, proiectul ROMAVIA de redotare cu aeronave oficiale, si nu doar l-au prezentat sau avizat", au declarat ieri, pentru Cotidianul, surse din rindul participantilor la sedinta din 28 iunie a CSAT. „Daca este nevoie, si lui Calin Popescu Tariceanu, si lui Teodor Melescanu, memoria le poate fi reimprospatata cu dovezile care se afla la dispozitia Consiliului si despre care cei doi stiu foarte bine ca exista", ne-au declarat explicit sursele din CSAT.

Premierul si ministrul Apararii, dupa cum au adaugat sursele amintite, „au fost practic avocatii redotarii ROMAVIA cu avioane noi, inclusiv cu acelea speciale ce urmeaza sa fie puse la dispozitia sefului statului" sau, cum au fost denumite in presa, cu Romanian Air Force One. De altfel, presedintele Traian Basescu a prezentat luni citeva dintre documentele oficiale ale CSAT din care reiese ca propunerea de redotare cu avioane oficiale a Romaniei fusese promovata in Consiliu chiar de fruntasii PNL in Guvern: Tariceanu si Melescanu. „Conceptia de redotare a companiei ROMAVIA, subordonata Ministerului Apararii, a fost intocmita de compania respectiva si avizata de Guvern prin semnatura primului-ministru Calin Popescu Tariceanu. Documentul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei CSAT, din 28 iunie a.c., la propunerea Ministerului Apararii. In cadrul aceleiasi sedinte CSAT, 28 iunie a.c., planul de redotare a fost prezentat si sustinut de catre ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu", explica Administratia Prezidentiala in replica la acuzatiile PSD si ale PNL cum ca seful statului si-ar fi aprobat avioane scumpe in detrimentul majorarii pensiilor, marire pe care a criticat-o.

In replica, Guvernul a precizat ca orice propunere a ministerelor pentru CSAT trebuie semnata, conform legii, de primul-ministru, fara ca avizul sa insemne si aprobarea documentului. Executivul a mai precizat ca achizitionarea aeronavelor pentru ROMAVIA se poate realiza doar daca disponibilitatile bugetare permit. Contacat luni de Cotidianul, ministrul Apararii declara ca nu-si aduce aminte ca planul prezentat de ROMAVIA sa fi fost discutat in detaliu in cadrul sedintei CSAT. Tariceanu a trimis la CSAT documentele (primite de la MAp) pe care le-a aprobat prin propria semnatura, exact in perioada in care Basescu era suspendat din functia de sef al statului. Acuzatiile PSD si ale PNL la adresa lui Traian Basescu au aparut dupa ce Cotidianul a dezvaluit ca CSAT a decis redotarea flotei ROMAVIA cu aeronave noi, inclusiv cu doua avioane cu dotari speciale (sistem antiracheta si de alimentare in zbor, cabinet medical etc.), care ar urma sa se asemene cu aeronava folosita de presedintele Statelor Unite ale Americii, cunoscuta sub numele de cod Air Force One. (Cristian Oprea)

Un plan de 300 de milioane USD CSAT a aprobat, pe 28 iunie, planul in trei etape propus de ROMAVIA cu privire la aeronavele care-l transporta pe seful statului, ultima etapa constind in achizitionarea unor avioane dotate cu sistem antiracheta, cabinet medical, birou de lucru, camera de zi si sala de baie etc. ROMAVIA spera sa plateasca maximum 300 de milioane de dolari pentru doua aparate.

PSD il urca pe premier in avionul lui Basescu Liderii social democrati critica achizitiile prezidentiale si pling pe umarul pensionarilor chiar si atunci cind se afla in concediu.

PSD nu vrea avioane prezidentiale noi. Asa reiese dintr-un „comunicat de presa" primit ieri la redactie din partea PSD. Documentul este semnat „biroul de presa al PSD". Nici un nume, nici o semnatura. E adevarat, multi lideri pesedisti, inclusiv presedintele Mircea Geoana, sint plecati in concedii. Potrivit declaratiei facute de Biroul de presa, presedintele si premierul trebuie sa renunte la proiectul achizitionarii celor doua aeronave de lux, ei fiind invitati totodata sa ceara scuze in mod public pensionarilor pentru afrontul adus.

„PSD considera ca si presedintele, si premierul sint in egala masura vinovati. Traian Basescu a aprobat achizitionarea acestor aeronave, ceea ce reprezinta inca o dovada clara a ipocriziei sefului de stat, care pina acum citeva zile lupta cu toate puterile impotriva legii pensiilor promovate de PSD pe motiv ca nu ar exista fonduri. La rindul sau, Guvernul a propus achizitionarea acestor aeronave, in conditiile in care sustine ca nu exista bani la buget pentru aplicarea unor masuri adoptate de guvernul PSD in 2004, printre care compensarea in bani a tichetelor CFR neutilizate de pensionari si suplimentarea cu 25% a pensiei sotului supravietuitor. Indiferent cui i-ar apartine paternitatea ideii, cheltuirea cu atita usurinta a unor sume uriase de bani pe aeronave prezidentiale reprezinta un afront la adresa pensionarilor si o dovada de cinism si duplicitate din partea autoritatilor statului", declara Biroul de presa al PSD. (Cristian Sutu)

Cotroceniul striga: „Hotii!" Presedintele considera ca, daca in guvernarea PSD s-ar fi furat mai putin, o parte dintre pensionari nu ar fi ajuns intr-o situatie atit de dificila, afirma Valeriu Turcan, dupa ce PSD a solicitat presedintelui si premierului sa ceara scuze pensionarilor si sa renunte la cumpararea avioanelor de lux. „Presedintele considera ca, daca in timpul guvernarii PSD s-ar fi furat mai putin, o parte dintre pensionari nu ar fi ajuns intr-o situatie atit de dificila. De asemenea, presedintele crede ca ar fi fost cu siguranta mai multi bani si pentru sistemul de sanatate sau de educatie", se arata intr-un comunicat remis presei marti de purtatorul de cuvint al presedintelui Basescu. Administratia Prezidentiala aminteste ca nu detine mijloace proprii de transport aerian si ca responsabilitatea asigurarii mijloacelor de deplasare a demnitarilor romani la reuniunile internationale revine Guvernului, prin MAp si ROMAVIA.

Citeste si: PSD si PNL in avioane electorale, un comentariu de Cristian Patrasconiu