Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) primeste incepand de ieri informatii on-line de la institutiile de credit din Romania, oficiul avand ca obiect de activitate identificarea operatiunilor suspecte de spalarea ba
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) primeste incepand de ieri informatii on-line de la institutiile de credit din Romania, oficiul avand ca obiect de activitate identificarea operatiunilor suspecte de spalarea banilor si de finantare a terorismului.
ONPCSB, cu sprijinul Ambasadei britanice la Bucuresti, beneficiaza din aprilie de un sistem informativ performant care garanteaza securitatea gestionarii si utilizarii informatiilor clasificate. Echipamentele informatice au fost transferate ieri Oficiului prin semnarea unui protocol de donatie de catre ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett si seful ONPCSB, Luminita Popa (foto). Prin aceste echipamente se va crea posibilitatea ca Oficiul sa primeasca raportari on-line de la institutiile de credit din Romania. Conform protocolului incheiat cu Banca Nationala a Romaniei, care are ca obiect conectarea ONPCSB la reteaua de comunicatii interbancare a BNR, institutiile de credit vor putea raporta on-line tranzactiile in numerar mai mari de 10.000 de euro si transferurile externe mai mari de 10.000 de euro.
Activitati criminale finantate
Spalarea banilor este, pe langa un pericol la adresa integritatii si a sistemelor noastre financiare, un ajutor pentru infractorii care doresc sa obtina profit din activitati ilegale si sa finanteze alte activitati criminale, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett. "Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca sumele spalate anual la scara mondiala ar putea insuma intre 2-4 la suta din produsul intern brut mondial - intre 600 de miliarde si 1,5 trilioane de dolari. Aceasta este o problema care afecteaza multe tari, inclusiv tara mea - se crede ca aproximativ 20 de miliarde de dolari sunt spalati in Marea Britanie anual. Din cauza faptului ca infractorii crimei organizate si cei corupti spala bani prin intermediul diferitelor tari, este esential ca guvernele sa conlucreze pentru a adresa aceasta problema - ceea ce Marea Britanie si Romania fac in prezent", a afirmat Robin Barnett, citat de Mediafax. "Ar trebui sa subliniez ca gestul de a oferi acest echipament este un rezultat direct al relatiei stranse de lucru dintre Oficiu si Rupert Vining, expertul britanic, care pana de curand a fost consilierul anticoruptie al presedintelui Traian Basescu. Insa spalarea banilor nu poate fi solutionata numai de catre stat. Cooperarea sustinuta a sectorului privat, in special a agentilor imobiliari, cazinourilor si notariatelor, este de asemenea vitala", a spus diplomatul britanic. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.