In ultima perioada, treptele raportului dintre moneda unica europeana si moneda nationala sunt unele descrescatoare si stau sub presiunea exercitata de vanzatori. Cotatiile futures afisate si tranzactiile zilnice efectuate pentru scadenta septembrie, realizate de multe ori sub cursul anuntat de BNR ne arata faptul ca multi investitori sunt deosebit de increzatori in moneda autohtona. Optimismul si orizonturile investitionale sunt duse pana la scadentele indepartate, unde vanzatorii, odata cu lansarea scadentelor de noua luni si un an, au a€˛prabusit" din start, daca putem spune asa, orice intentie a cumparatorilor.
Pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru (septembrie 2007), ultimele tranzactii fiind incheiate la debutul acestei saptamani la pretul de 3,165 lei, in scadere cu un ban fata de sedinta precedenta. Foarte apropiata ca pret este si urmatoarea scadenta, mai precis cea de la sfarsitul anului, unde vanzatorii au coborat preturile considerabil. In aceeasi sedinta amintita insa pozitiile de cumparare si-au mai recuperat din aprecierea de 1,06 bani pentru un euro, ducand cotatia pentru decembrie la 3,188 lei. Acest nivel este insa unul destul de scazut. Pozitiile deschise pe raportul euro/leu cu perioada de viata mai indepartata, adica 31 martie 2008, au incheiat sedinta la 3,215 lei.
In concluzie, putem spune ca euro inca sufera in raport cu leul, din cauza intrarilor masive de valuta. Exportatorii sunt oarecum a€˛in garda" si privesc neputinciosi la valoarea monedei unice. Ei trebuie sa fie atenti la panta descendenta in care s-a inscris moneda unica inca de acum patru ani. Rezultatele financiare ale oricarei companii exportatoare sunt invers proportionale cu aprecierea leului. Se constata astfel ca la sfarsitul unui an, desi exporturile societatii au crescut cu 5 - 10%, profitul este invizibil sau chiar ca bilanturile sunt incheiate pe minus.
Un calcul simplu facut in cazul celor care au detinut 1 milion de euro pe parcursul anului trecut arata ca, daca la 1 ianuarie 2006 echivalentul in lei era de 3,6765 milioane lei, la inchiderea lui milionul de euro era cu 320.500 lei mai ieftin (cu 3,2 miliarde lei vechi), adica 9,55%, o pierdere enorma pentru o firma ca sa poata supravietui. De aceea, la companiile de comert si nu numai este oportuna infiintarea unui departament care sa se ocupe cu evaluarea si acoperirea riscului valutar. Se cunosc mari companii multinationale care si-au inchis portile din astfel de cauze.
Specialistii Bursei sibiene realizeaza des cursuri si articole de specialitate care doresc sa atraga atentia asupra posibilelor pericole in care se inscriu companiile care opereaza cu valuta. Este adevarat ca bancile ofera ca posibilitate de acoperire a riscului contractul forward, dar spread-urile practicate de acestea sunt descurajante pentru orice investitor. In aceste conditii, oamenii de afaceri au ca alternativa piata futures, care in dese randuri a cotat euro la preturi atractive, si de multe ori sub tranzactiile interbancare spot. Ca angajat al Bursei, nu am dreptul sa fac prognoze asupra cotatiilor contractelor pe valuta sau actiuni implementate pe softul de tranzactionare de la Sibiu. Dar urmaresc cu deosebita atentie evolutia internationala a paritatii euro/dolar. Din acest punct de vedere, euro castiga teren fata de dolar. Evolutia n-a fost una liniar ascendenta si, la un anumit ciclu de ani, moneda europeana a intrat in corectie.
Un asemenea scenariu este de asteptat in viitorul apropiat si pentru leu. Daca moneda unica a pierdut numai in ultimul an 10 procente fata de leu in conditiile in care ea a avut pe pietele internationale cea mai buna evolutie dintre toate valutele forte, care ar putea fi situatia in cazul monedei nationale? Este o intrebare la care numai banca centrala ne poate da un raspuns.