Desi, de mai bine de o saptamana, Romania fierbe la temperaturi de peste 40 de grade, autoritatile au declarat, in sfarsit, "Codul rosu" pentru ziua de ieri in cinci judete din sudul tarii - Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Ilfov, precum si in muni
Desi, de mai bine de o saptamana, Romania fierbe la temperaturi de peste 40 de grade, autoritatile au declarat, in sfarsit, "Codul rosu" pentru ziua de ieri in cinci judete din sudul tarii - Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Ilfov, precum si in municipiul Bucuresti.


Marti, 24 iulie, in "ziua cea mai fierbinte", cand temperaturile au depasit pe alocuri 42 de grade, toate birourile de relatii cu publicul ale institutiilor au fost obligate sa recurga la un program special de lucru. Astfel, serviciile din primarii si administratiile fiscale au functionat intre orele 07:00-11:00 si 18:00-20:00. Pensionarii si-au primit pensiile prin posta doar pana la ora 10:00 dimineata. Examenele de admitere la facultati, care au loc in aceste zile, s-au desfasurat fie la primele ore, pana la ora 11:00, fie seara, dupa ora 18:00. Autoritatile -au intrecut in a anunta o serie de masuri speciale, menite sa sprijine populatia afectata de canicula. Astfel, s-a facut apel la armata si jandarmerie, pentru instalarea de corturi climatizate in zonele cele mai fierbinti si supravegherea lacurilor in care scaldatul este interzis, existand pericolul de imbolnavire. Farmaciile au primit ordin de la Ministerul Sanatatii sa acorde sprijin, inclusiv apa si medicamentele necesare, persoanelor afectate de caldura. Toate lucrarile in aer liber ar fi trebuit ieri oprite. In judetele avertizate, numarul personalului din spitale, precum si cel al ambulantelor urma a fi suplimentat. In Bucuresti, Serviciul de Ambulanta a imprumutat zece salvari din tara si de la Ministerul Transporturilor. De asemenea, s-au mentinut masurile speciale in trafic: camioanele cu greutatea mai mare de 7,5 nu au avut voie sa circule pana la ora 20:00. Reporterii Jurnalului National au incercat sa afle, atat in cele cinci judete, cat si in Capitata, ce s-a intamplat ieri, cum au suportat oamenii teribila canicula si, mai ales, cum si-au respectat autoritatile promisiunile facute.


VIDEANU VS GUVERN. Nu avem proceduri, cum procedam in caz de cod rosu? Primarul general, Adriean Videanu, intors din concediu mai devreme decat isi planificase, a cerut ieri Guvernului, mai exact Ministerului de Interne, precum si Ministerul Mediului, sa puna pe hartie un plan de actiune in situatii de canicula. "Nu avem o procedura de a actiona in mod unitar, asa cum s-a intamplat si in cazul inundatiilor. Ca reprezentant al administratiei locale trebuie sa stiu ce sa fac, cum sa actionez corect. Orice institutie functioneaza in baza unor reguli, nu sa stam acum sa improvizam si sa iesim pe televizor sa numaram gradele", a spus Videanu. Masurile luate de Primarie sunt normale si de bun-simt, insa deciziile comitetelor pentru situatii de urgenta sunt "improvizatii". "Va trebui sa improvizam permanent niste masuri pe care unii dintre noi le considera utile. Codul Rosu ar impune, numai prin denumire, o mobilizare si o serie intreaga de masuri, toata lumea ar intra in dispozitiv si ar sti ce are de facut", a mentionat Videanu, care s-a ferit sa comenteze deciziile luate de autoritatile centrale privind intreruperea programului cu publicul sau alte restrictii impuse populatiei. "Nu comentez deciziile comitetului pentru situatii de urgenta. Doar constat ca nu sunt proceduri de interventie, ci doar opinii, improvizatii... Ale unora, ale altora...", a mai adaugat Videanu.


MASURI. Pana la aparitia procedurilor buclucase, Primaria Capitalei si-a stabilit prioritatile, printre care se numara: alimentarea populatiei cu necesarul de apa potabila, furnizarea in conditii normale a apei calde, ridicarea gunoiului, spalarea strazilor indeosebi noaptea si udarea spatiilor verzi. De asemenea, au fost instalate 15 puncte de prim-ajutor in parcuri si au fost puse la dispozitie mai multe rezerve de apa pentru populatie in sase teatre ("Bulandra", Odeon, "Nottara", "Tandarica", "Creanga" si Teatrul de Comedie). Ca masura de combatere a efectelor caniculei a fost montat la intersectia Calea Victoriei cu Bulevardul Regina Elisabeta un sistem de racorire pentru trecatori, asemanatoare unor dusulete.Giurgiuvenii au ignorat ziua cea mai fierbinteIn ciuda temperaturilor extrem de ridicate, ieri, in ziua de foc, cand s-au inregistrat 42 de grade Celsius, in preajma orei 14:00 giurgiuvenii au circulat prin oras fara probleme, foarte multi locuitori ai celui mai fierbinte punct din Romania aflandu-se direct in strada. Instantaneele prinse pe camera foto arata clar ce faceau unii giurgiuveni la ora 13:30.


PRIMUL REPER. Centrul orasului, vizavi de Turnul Ceasornicului. Aici se presteaza intr-o veselie, la pavaj, pentru ca orasul sa nu-si piarda titlul de oras al paveleleor, in timp ce pensionarii stau pe bancute. Mergem mai departe in Piata Centrala, unde, desi amplasamentul acoperit este inchis, afara, la tarabe, se face negot, nu gluma, chit ca mercurul termometrelor indica 42 de grade. Giurgiuvenii, ahtiati dupa cumparaturi, si-au umplut pungile cu rosii, castraveti, prune sau piersici. In zona Prefecturii dam peste cativa voluntari ai filialei locale de Cruce Rosie care impart pliante trecatorilor, avand asupra lor si sticle de apa minerala sau plata din care ofera cate un pahar. Prefectul de Giurgiu, Norut Stanisteanu, a prezentat o situatie ce indica faptul ca in judetul Giurgiu sunt 12 puncte de prim-ajutor, dintre care noua pe raza municipiului resedinta de judet. In toata aceasta perioada prefectul a verificat in teren modul in care se actioneaza in aceste centre.


TELVERDE. Cu acest prilej, Prefectura Giurgiu a instituit si un telverde. 38 de ambulante au asigurat asistenta medicala de urgenta, dintre acestea patru venind din judetele Alba, Prahova si Valcea. In ciuda acestei baze, din fericire, Serviciul de Ambulanta nu a avut de-a face cu nici un caz de lipotimie. De asemenea, toate lacasurile de cult ortodox din cuprinsul Episcopiei Giurgiului si-au deschis larg usile pentru giurgiuvenii afectati de canicula. Din pacate, doar la nivelul municipiului Giurgiu s-au inregistrat evenimente mai putin placute. Spre exemplu, singura fantana arteziana a orasului, din Parcul Mihai Viteazu, a functionat doar cateva ore pe zi, in toata perioada caniculei, in timp ce cu alte ocazii merge fara a fi cazul. Desi se astepta ca asfaltul sa fie stropit de masinile administratiei publice locale, din pacate nu s-a intamplat acest lucru. (Vasile Arcanu) Maxime Conform ANM, temperaturile maxime inegistrate ieri au fost la: Calafat - 44,3°C, Bechet - 44,2°C, Bailesti - 44°C, Moldova Noua - 44°C, Turnu Magurele - 43,4°C, Bacles - 43,2°C, Giurgiu - 43,1°C, Baile Herculane - 43°C, Alexandria - 42,7°C, Rosiorii de Vede - 42,7°C, Zimnicea - 42,6°C, Craiova - 42,6°C, Drobeta Turnu-Severin - 42,2°C, Caracal - 41,9°C, Videle - 41,8°C, Bozovici - 41,8°C, Bucuresti (statia Filaret) - 41,6°C, (statia Afumati) - 41,1°C. Temperatura inregistrata ieri la Calafat a depasit recordul din iulie 2000, cand termometrele meteorologilor inregistrau la Giurgiu - 43,5°C, insa a fost sub recordul absolut - 44,5°C - atins in 1951 in localitatea Ion Sion din judetul Braila. (Anca Ardeleanu) Efectele caniculei pe strada si in spatiu virtual
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a inregistrat ieri 136 de apeluri pentru persoane carora le-a venit rau si au lesinat din cauza caldurii, dintr-un total de aproape 650 de solicitari. Pana aseara la ora 17:00, in sistemul national unic pentru apeluri de urgenta 112 au fost inregistrate 1.380 de apeluri in Ilfov si Bucuresti, 184 in Dolj, 93 in Teleorman, 63 in Giurgiu si 57 in Olt.In judetul Olt, autoritatile au tinut cont de nivelul ridicat de alerta si au decis ieri stoparea activitatilor cu publicul la mai multe institutii, printre care Serviciul de eliberare a permiselor auto din cadrul Politiei Rutiere, la Serviciul de pasapoarte, la Directia Finantelor Publice, la CAS si la alte institutii. Pentru altii insa vipia a adus profit si trafic pe net. Temperatura extrema reprezinta un business rentabil pentru internauti, avand in vedere ca site-ul www.canicula.ro a atras aproape 5.000 de vizitatori in primele doua zile de la lansare, respectiv duminica si luni. "Incalzire globala", "Prognoze si estimari", "Meteorologie populara", "Vremea extrema" si "Apoplexii" sunt rubricile paginii de internet. Site-ul contine informatii actualizate despre victimele caniculei, indicele de confort termic, despre terasele si strandurile care au program prelungit, dar si sfaturi utile pentru prevenirea efectelor caniculei si ale insolatiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.