Mai multi politisti din tara care nu folosesc pixul doar la completarea proceselor-verbale si-au publicat intr-un volum poeziile pe care le-au postat mai intii pe un forum intern.Cind nu urmaresc infractori, unii politisti isi urmaresc muza „Cind mi s-a stricat PC-ul si-a venit frumoasa blonda,

mi s-a cam aprins fitilul

ma simteam precum o bomba.

De atunci, gindesc intr-una

Cum sa-mi stric PC-ul iar,

Ca sa vina EA - Madona -

Cu-a ei farmec, clar, binar!".

Sint citeva versuri pe care un politist ce-a dorit sa ramina anonim le-a dedicat unei colege care, la rindul ei, ramine anonima. Poezia, intitulata „Zero-unu", face parte din volumul „Album de familie - antologie de versuri in uniforma", lansat la sfirsitul saptaminii trecute la Botosani. Cartea grupeaza creatiile a 19 politisti din mai multe judete ale tarii si reprezinta o premiera pentru Politia Romana.

Mai intii, angajatii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) si-au scris poeziile pe un forum la care au acces doar politistii. Comisarul Cristian Vieru, de la Botosani, a avut ideea de a le grupa intr-un volum. „Predomina poeziile de dragoste. In general, sint ginduri exprimate in versuri mai mult sau mai putin rimate", a explicat comisarul Vieru.

Totusi, unii poeti in uniforma nu s-au putut desprinde de indeletnicirile zilnice. Astfel, „Kityzbush", de la Constanta, a dedicat poezia „Regrete" unui tilhar. „Ce sa fac daca/ Pe miini capul eu mi-l las/ Si dintr-un gind/ Sa prind iar un ragaz/ Sa ma tot duc ‘nainte,/ In trecut/ sa schimb, s-arunc/ Ce-atunci am vrut/ Si am rivnit/ si-am obtinut/ prin tilharie..." sint gindurile care il incearca pe un politist cind probabil isi aminteste de un infractor pe care l-a cercetat pentru tilharie.

Inainte de a fi publicate, poeziile au fost analizate de poetii botosaneni Gellu Dorian si Constantin Bojescu, iar primul dintre acestia, dupa cum spune chiar comisarul Vieru, „nu s-a sfiit sa taie poeziile care nu sint poezii".

In categoria creatiilor demne de a vedea lumina tiparului se afla si fabula „Ierarhia gradelor", scrisa de „Mask", de la Botosani. In noua strofe, aceasta face o paralela intre gradele politistilor si cele ale bauturilor alcoolice. El porneste de la sergentul-major („Ierarhic, la un militar,/ cind e doar sergent-major/ gradul sau nu-i nici macar/ cit la sticla de... LICHIOR") si termina cu generalii („Sint si generalii poate,/ insa n-avem comparatii! (...) Ei de sus mereu impun: Trebuie sa fiti cu totii... SPIRT!".

„Evelyn", de la Bistrita-Nasaud, „o colega extrem de talentata", dupa parerea comisarului Vieru, este prezenta in volum, printre altele, cu poezia „Vinul" - „Pustiu e tot si-as bea un vin/ sa ma imbat, sa uit de toate/ de jale, de amar si chin/ as vrea sa beau pe saturate". „Kityzbush" si-a folosit harul artistic nu numai pentru tilhari, ci si pentru poezia „Pixul": „Albastru la capete/ nu este atit de important/ precum un mijloc alb/ de diamant sau ghiocel/ (...) / de-as fi inalt/ as ajunge la pix".

Volumul a fost tiparit in 250 de exemplare, dar nu va fi scos la vinzare. El este destinat exclusiv angajatilor MIRA, iar autorii vor ramine anonimi. Asta si pentru ca, potrivit redactorului, „discretia confera textelor un plus de interes".