Dupa 1990, cand comertul liber cu arta plastica, arta decorativa, obiecte de portelan, mobilier si icoane a inceput sa reprezinte o promisiune pentru negustorii si, deopotriva, pentru colectionari, piesele din argint isi faceau timid aparitia la case
Dupa 1990, cand comertul liber cu arta plastica, arta decorativa, obiecte de portelan, mobilier si icoane a inceput sa reprezinte o promisiune pentru negustorii si, deopotriva, pentru colectionari, piesele din argint isi faceau timid aparitia la casele de licitatii bucurestene. Treptat, cei pasionati de aceasta ultima categorie de bunuri - mai intai cumparatori din Franta, Italia, Anglia sau din Orientul Mijlociu - au determinat o crestere vizbila a ofertelor.
Astazi, la aproape 17 ani de la redeschiderea "apetitului" pentru bunul gust, piesele din argint ocupa un loc forte in cometul caselor de licitatii si al magazinelor de antichitati. Preturile de adjudecare variaza intre 100 si15.000 lei vechi. Cele mai solicitate sunt sfesnicele, fructierele, platourile, cafetierele, ceainicele, zaharnitele, tacamurile si cosurile pentru paine, porttigarete. Ofertele sunt insa extrem de variate. In masura in care unele obiecte, strict functionale, satisfac gusturile cumparatorilor - trebuie precizat ca atelierul, tara de origine si nu in ultimul rand realizarea artistica sunt esentiale pentru negustori/colectionari - si acestea incep sa... aspire la o permanenta. Asadar, solnitele, clestii si paletele pentru servit, suporturile pentru tacamuri etc., sunt prezente din abundenta de cativa ani buni.
In general, tarile de provenienta sunt Romania, Germania, Anglia, Tarile de Jos, Franta, Austro-Ungaria, China si, in cea mai mare parte, dateaza din secolul trecut.
Vanzarile anterioare de la Casa Alis marcau doua preturi record pentru platouri si un set de piese pentru format din ceainic, vas pentru lapte si zaharnita.
Astfel, un platou circular argint 920 marcat) lucrat manual, avand bordura cu decor in repousse (struguri, vita de vie si pasari) gravat, cizelat, cu greutatea de 1340g si diametrul de 40 cm, (provenienta Armenia, poanson de mester in clar H. Eleydjan) a fost adjudecat la 3.000 lei de la 1.800. La acelasi pret a fost tranzactionat si setul de piese mentionate anterior.
Un ceainic, un vas pentru lapte si o zaharnita ( argint 830 lucrat manual, decor in repousse, ceainicul in forma de para, cu motive in relief bombat, 850g, h=25cm, h=6.5cm, h=8cm, Suedia, cca.1920) si-au schimbat proprietarul pentru 3.000 lei, de la pretul de evaluare de 1.900 lei.
De asemenea, un platou oval (argint 800 marcat, manopera in stil Biedermeier, 1055g, 63x30 cm, poanson romanesc, inc.sec.XX) a fost adjudecat la 2.600 lei de la 1.200, in timp ce o cafetiera (argint 925 marcat, lucrat in maniera Art Deco, sec. XX, Liverpool, Anglia) a fost adjudecata la 2.200 lei de la1.900.
In cadrul ofertelor din 29 iulie ale Casei Alis, cel mai mare pret de evaluare apartine unei perechi de sfesnice (argint 925 marcat, lucrat manual, cu baza circulara bombata, bogat decorata cu scoici stilizate si personaje cu instrumente muzicale, cu anse turnate, decorate cu fauni si elemente vegetale, 1324g, h=15.8cm) - 3.600 lei. Sfesnicele provin, se pare, din Anglia si sunt realizate in secolul trecut. Mai atrag atentia un platou de forma ovala lucrat manual, in maniera Biedermeier (1760g, 58x37 cm, inceputul secolului XX, cu poanson romanesc) estimat la 1.800 lei. Fructiere, cafetiere, cani, in maniera Art Deco, tavi cu piese miniaturale, casete cu capac ale caror preturi de estimare variaza intre 700 si1.600 lei - vor trezi, cu siguranta, interesul licitatorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.