Caldura fara de masura care a cuprins Braila nu i-a impiedicat pe concurentii inscrisi la Concursul International de Canto "Hariclea Darclee" sa se prezinte la inaltime, nici pe membrii juriului sa-i urmareasca, in evolutia lor, cu cea mai mare atent
Caldura fara de masura care a cuprins Braila nu i-a impiedicat pe concurentii inscrisi la Concursul International de Canto "Hariclea Darclee" sa se prezinte la inaltime, nici pe membrii juriului sa-i urmareasca, in evolutia lor, cu cea mai mare atentie in sesiunile de dimineata si de dupa-amiaza dupa care, serile, au loc repetitiile Orchestrei Festivalului Darclee, sub bagheta maestrului Marco Balderi, atat pentru Concertul de vineri dedicat reginelor donizettiene Anna Bolena, Maria Stuarda si Elisabetta I, cat si pentru Concertul Extraordinar de sambata de pe Esplanada Dunarii, intitulat "Europa canta cu noi", la care sunt asteptati 10-15.000 de spectatori.
Un moment de panica l-a constituit sambata trecuta laringita ce l-a cuprins pe tenorul care tine piept eroinelor donizettiene, dar Mariana Nicolesco a gasit o solutie alternativa: un tenor care de cand a venit pe lume n-a visat decat sa cante cele trei roluri de belcanto.
Concurentii "Darclee" au asteptat cu emotie verdictul juriului; 61 de artisti din 15 tari au intrat in etapa a doua a competitiei (ieri si azi): 22 de soprane, noua mezzosoprane, 11 tenori, un contratenor, opt baritoni, doi bas-baritoni si opt basi. Ei reprezinta Germania, Albania, Franta, Polonia, Mexic, China, Spania, Bulgaria, Rusia, Coreea de Sud, Cehia, SUA, Ungaria, Republica Moldova si Romania.
Seara de duminica, dedicata marelui bariton Nicolae Herlea, a fost caracterizata de entuziasm. "Exista voci pe care le recunosti din prima fractiune de secunda - le-a spus Mariana Nicolesco tinerilor concurenti si publicului - iar vocea lui Nicolae Herlea cu timbrul ei unic, nobil, de o incomparabila bogatie, generozitate si stralucire este una dintre acestea. Poate cel mai frumos timbru pe care l-am auzit vreodata". Audienta a ascultat inregistrari din operele "Barbierul din Sevilla" de Rossini, "Rigoletto" si "Ernani" de Verdi, "Andrea Chenier" de Giordano si "Paiata" de Leoncavallo, in interpretarea lui Nicolae Herlea, ovationandu-l de fiecare data. Aceste arii au ilustrat conferinta intitulata "Ganduri la o aniversare", pe care a sustinut-o cercetatorul in muzicologie dr. Stephan Poen, de la Roma. Publicul a aplaudat-o cu caldura pe soprana Mihaela Maxim, laureata Marelui Premiu Darclee 2005, care in seara omagiala Nicolae Herlea, acompaniata la pian de Luminita Berariu, a interpretat cu brio aria Rosinei, "Una voce poco fa", din opera "Barbierul din Sevilla", capodopera in care acesta a triumfat de peste 550 de ori pe scenele din tara si din strainatate. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.