Unii absolventi de liceu risca sa piarda locurile subventionate obtinute la diverse universitati, deoarece in unele judete nu au ajuns inca stampilele oficiale cu noua denumire a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), atrage atenti
Unii absolventi de liceu risca sa piarda locurile subventionate obtinute la diverse universitati, deoarece in unele judete nu au ajuns inca stampilele oficiale cu noua denumire a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), atrage atentia Federatia Educatiei Nationale (FEN). "Sunt unele judete in care nu au ajuns inca stampilele oficiale cu noua denumire a ministerului. Din aceasta cauza, liceele nu pot emite diplomele de bacalaureat, fara de care un viitor student nu se poate inscrie pe un loc fara taxa", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.
Intr-un comunicat de presa, Federatia precizeaza ca stampilele oficiale se fac la Monetaria Statului si se schimba de fiecare data cand se modifica denumirea institutiei. "Cu toate ca a trecut destul timp de cand noua conducere a MECT si-a intrat in atributii, nimeni nu si-a dat interesul sa rezolve aceasta problema", sustine FEN. Federatia mai precizeaza ca "va veni in sprijinul tuturor candidatilor care sunt in aceasta situatie si va oferi consiliere juridica gratuita studentilor care din vina MECT isi vor pierde locurile subventionate de la buget. Vom cere MECT sa suporte aceste cheltuieli".
In replica, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat ieri ca a solicitat universitatilor inca din 13 iulie, printr-o nota, sa accepte inscrierea in anul intai pe baza unor acte provizorii care poarta vechea denumire a ministerului. "Este doar o problema de timp. In fiecare an, sute de studenti sunt inscrisi pe baza unor acte provizorii. Oricum diplomele de bacalaureat care vor fi emise vor purta antetul nou al institutiei, respectiv Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului", a declarat Cristian Adomnitei.
PSD cere demisia lui Adomnitei
PSD solicita ministrului Cristian Adomnitei sa-si prezinte demisia daca nu gaseste o solutie la problema stampilelor cu noua denumire a ministerului, pe care inspectoratele scolare nu le-au primit, astfel ca nu pot fi eliberate diplomele absolventilor de liceu care au luat examenul de bacalaureat. "Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) isi bate joc de viitorul candidatilor declarati admisi la examenul de bacalureat din acest an. Dat fiind ca nu au primit stampilele cu noua denumire a ministerului, majoritatea inspectoratelor scolare se gasesc in imposibilitatea de a elibera diplomele la care sunt indreptatiti elevii care au fost declarati admisi in acest an la examenul de bacalureat", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Educatie al PSD. PSD precizeaza ca, potrivit normelor stabilite de MECT, daca un candidat care a reusit la exemenul de admitere la facultate nu prezinta in termen de 48 de ore de la afisarea rezultatelor diploma de bacalureat in original, acesta este declarat respins. "Asadar, in timp ce MECT ridica din umeri si arunca vina asupra Monetariei Statului, tinerii risca sa nu isi poata continua pregatirea in institutiile de invatamant superior, desi si-au castigat acest drept ca urmare a examenelor sustinute. Mai mult, neavand eliberate diplome valabile, multi dintre ei au pierdut deja posibilitatea de a urma cursurile unor universitati din tarile europene", adauga sursa citata. PSD considera ca situatia creata este "absolut intolerabila". (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.