Ziua radiolocatiei

Este ziua 206 a anului
Au mai ramas 159 de zile

Soarele
Rasare la 5:54
Apune la 20:49


Luna
Rasare la 17:29
Apune la 1:05

Luna plina - 30 iulie


Ziua radiolocatiei

Este ziua 206 a anului
Au mai ramas 159 de zile

Soarele
Rasare la 5:54
Apune la 20:49


Luna
Rasare la 17:29
Apune la 1:05

Luna plina - 30 iulie
Ultimul patrar (Luna in descrestere) - 5 august
Luna noua - 12 august
Primul patrar (Luna in crestere) - 20 august


Sarbatoare crestinaSfanta Ana se tragea din neamul lui Levi, ultima nascuta a marelui Preot Matan si a sotiei  sale Maria. Ana s-a cununat cu inteleptul Ioachim din Galileia si a nascut pe Maria, Prea Sfanta Maica Domnului, pe care Dumnezeu o rostuise ca cea mai sfanta din neamul omenesc, singura atat de curata ca sa primeasca in ea pe Mantuitorul lumii. Dupa ce a incredintat copilul la Templu, la varsta de trei ani ca o ofranda pura si neprihanita, Sfanta Ana si-a petrecut restul vietii in post, rugaciune si faceri de bine celor lipsiti, asteptand sa se indeplineasca ceea ce promisese Dumnezeu. Si-a dat sufletul in pace in mainile lui Dumnezeu la varsta de 69 de ani.

Calendar crestin-ortodox
Adormirea Sfintei Ana; Cuv. Olimpiada si Eupraxia

Calendar romano-catolic
Sf. Iacob, apostol; Sf. Valentina, fecioara, mucenita

Calendar greco-catolic
Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria; Sf. Olimpiada si Eupraxia, calugarite


Psalmul 121.O cantare a treptelor
Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis mie: "In casa Domnului vom merge!". Stateau picioarele noastre in curtile tale, Ierusalime! Ierusalimul, cel ce este zidit ca o cetate, ale carei porti sunt strans unite. Ca acolo s-au suit semintiile, semintiile Domnului, dupa Legea lui Israel, ca sa laude numele Domnului. Ca acolo s-au asezat scaunele la judecata, scaunele pentru casa lui David. Rugati-va pentru pacea Ierusalimului si pentru indestularea celor ce te iubesc pe Tine.Sa fie pace in intariturile Tale si indestulare in turnurile Tale. Pentru fratii mei si pentru vecinii mei graiam despre Tine pace. Pentru casa Domnului Dumnezeului nostru am dorit cele bune Tie. Amin!


Click istoricLa 25 iulie 1964 trecea in nefiinta Cornel Medrea, sculptor roman. S-a nascut intr-o familie originara din comuna Galda de Jos. Dupa studii liceale la Alba Iulia si la Scoala de Arte si Meserii din Zlatna, Medrea urmeaza Scoala de Arte Decorative din Budapesta, unde a lucrat.
Cornel Medrea a fost distins cu Diploma de Onoare la expozitia internationala de la Barcelona, Marele Premiu la Expozitia Internationala de la Paris pentru relieful, Premiul international
la Expozitia de la New York.
A practicat toate genurile sculpturii, cultivand forme pline, robuste, avand ca ideal simplitatea realitatii.


S-a intamplat azi
In Romania
1941 - Potrivit comunicatului militar oficial: "Lupta pentru dezrobirea brazdei romanesti de la Rasarit s-a terminat. Din Carpati pana la Mare suntem din nou stapani peste hotarele strabune". La actiunile pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord au participat 473.103 militari romani, pierderile ridicandu-se la 24.396 de militari morti, raniti, bolnavi, disparuti (pana la31 iulie 1941);
1979 - In conditiile gravei crize de energie, CPEx aproba
o serie de masuri pentru rationalizarea consumului de carburanti si gospodarirea economicoasa a parcului de autoturisme (inclusiv scumpirea benzinei), precum si masuri privind reducerea cantitatii de produse alimentare si bunuri de consum ce pot fi scoase din tara de cetateni romani si straini.

In lume
306 - Constantin cel Mare a fost proclamat imparat roman de trupele sale;
1994 - Israelul si Iordania semneaza Declaratia de la Washington, care incheie formal razboiul existent intre state din 1948.


Nascuti la 25 iulie
1109 - Regele Afonso I al Portugaliei (m. 1185);
1905 - Elias Canetti, prozator, dramaturg si eseist (m. 1994).


Credinte populare, traditii, semneUna din preocuparile educatiei la scoala traditiei era formarea unor personalitati viriloide si feminoide puternice, bine delimitate din punct de vedere sexual. Preocuparea s-a dovedit a fi cu atat mai necesara cu cat diferentierea dintre barbat si femeie nu este absoluta. Pentru a adanci separarea dintre sexe este necesar ca la dimorfismul sexual si la diferentierea biologica intre barbat si femeie, care fac posibila implinirea actului sexual, sa se adauge noi elemente psihologice, educationale si sociale. Poporul a intuit cat de pagubitoare putea deveni pentru individ si pentru obste educatia feminizanta a baietilor si viriloida a fetelor. Sansele matrimoniale ale fatalailor si a fetelor baietoi erau mult diminuate. Incepand cu nasterea, fetele si baietii erau diferentiati onomastic, prin piesele de imbracaminte, prin jucarii si jocuri specifice, prin ceremonii de consacrare a sexului (taiatul motului pentru baieti si ruptul turtei pentru fete), antrenarea fetitelor in activitati casnice si a baieteilor in activitati gospodarestii, apartenenta la institutii specializate pe sex in perioada juvenila (insuratitul pentru fete si infartatitul pentru baieti; prinsul verilor si prinsul varutelor) si in perioada adolescenta (cetele de feciori pentru baieti si sezatorile pentru fete) etc. De vreme ce in satul traditional nu se vorbea de homosexualitate, se pare ca aceasta educatie a avut eficacitate. (Profesor Ion Ghinoiu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin