In vreme ce comunitatea internationala se preface ca e in cautarea unei solutii, Pristina si-ar putea declara independenta pe 28 noiembrie.

Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa ajunga la o rezolutie privitoare la statutul provinciei Kosovo. Rusia a anuntat clar ca se va opune prin veto adoptarii planului Ahtisaari - care recomanda „independenta conditionata" -, asa ca membrii Consiliului de Securitate nici macar nu au mai trecut la vot, ci au pasat problema Grupului de Contact pentru Kosovo. Grupul (Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Rusia si SUA) prezinta marele avantaj ca, in cadrul sau, Moscova nu are drept de veto. Si marele dezavantaj ca, chiar daca se ajunge la o concluzie in cadrul sau, nimeni nu stie clar care este statutul juridic al unei astfel de decizii si, deci, cine va tine cont de ea.

Comunitatea internationala se dovedeste, inca o data, incapabila sa ajunga la un consens constructiv cind e vorba de Balcanii de Vest. Kosovo e doar una dintre multele arene pe care se poarta „noul razboi rece" dintre Rusia si Vest. Prea putin le pasa rusilor de integritatea teritoriala a Serbiei, mai mult ii intereseaza sa arate, pe inca o cale, ca au un cuvint important de spus pe scena internationala.

In vreme ce „marile puteri" se joaca de-a razboiul rece, tensiunea creste in Kosovo. Albanezii, care de mult sint cu sufletul la gura in asteptarea independentei, nu vor mai sta multa vre-me cu miinile in sin. Insa, dupa cum a explicat un consilier al premierului Agim Ceku, guvernul de la Pristina nu va face nimic „fara un telefon de la Washington". Iar acesta a plecat deja in SUA, pentru discutii.

Grupul de Contact si-a acordat 120 de zile pentru a gasi o solutie pentru statutul provinciei, iar termenul expira la finele lunii noiembrie. Guvernul de la Pristina mai asteapta, inca o data, o hotarire din partea comunitatii internationale. Nu pentru ca sint sanse ca se va ajunge la un acord, ci, cel mai probabil, pentru ca Washingtonul le-a cerut sa mai aiba „putintica rabdare". Insa in 28 noiembrie este ziua Albaniei, serbata si de albanezii din Kosovo, data deja luata in considerare pentru declararea unilaterala a independentei.

UE, sub conducerea Portugaliei, nu va putea contribui la o solutie si tot americanii vor avea cel mai important cuvint de spus. Dar, avind in vedere numeroasele precedente, e putin probabil ca Washingtonul are habar despre cum va evolua situatia in zona, dincolo de declaratia de independenta. Daca albanezii declara independenta Kosovo, cine le va urma? Sirbii de la nord de riul Ibar, care vor vrea sa ramina alipiti de Serbia? Albanezii din Macedonia?