Fractura de pumn este cea mai deasa fractura intalnita in clinicile de ortopedie, mai ales in randul varstnicilor, cu preponderenta afectand femeile trecute de o anume varsta, fiindca menopauza slabeste structura oasoasa din cauza osteoporozei. Fract
Fractura de pumn este cea mai deasa fractura intalnita in clinicile de ortopedie, mai ales in randul varstnicilor, cu preponderenta afectand femeile trecute de o anume varsta, fiindca menopauza slabeste structura oasoasa din cauza osteoporozei. Fractura de pumn se intalneste cel mai des fiindca, atunci cand cad, oamenii se proptesc in mana si apare ruptura oaselor la incheietura dintre antebrat si pumn, explica prof. dr. Andrei Firica, seful clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina. Medicina numeste pumn partea dinspre palma a oaselor antebratului, numite cubitus si radius, deci partea terminala a oaselor din antebrat. Osul cubitus este axul antebratului in jurul caruia se invarte osul radius, tot din antebrat, latit in patea de jos, formandu-se un fel de litera "S" care seamana cu o manivela in timpul rotatiei pumnului. Cand caderea nu e violenta, apare o crapatura in aceste oase in partea lor de jos catre incheietura pumnului, deci este vorba de o fractura fara deplasare. Aceasta fractura se intalneste mai rar si se rezolva doar prin imobilizarea in gips.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.