O conferinta interguvernamentala, pe tema Tratatului de Reforma a UE, a inceput ieri la Bruxelles.

Ministrul portughez de Externe, Luis Amado
(dreapta), si seful diplomatiei franceze,
Bernard Kouchner, gata sa apere
noul Tratat European Conferinta interguvernamentala pe tema noului Tratat European a inceput ieri la Bruxelles. Presedintia portugheza a UE a deschis oficial discutiile care trebuie sa faciliteze redactarea documentului. Noul act normativ e menit sa inlocuiasca constitutia comunitara, ingropata in 2005, dupa ce a fost respinsa prin vot de Franta si de Olanda. Prima zi a negocierilor s-a rezumat la o ceremonie de deschidere, care a durat o jumatate de ora, si la o intrevedere a ministrilor de externe din spatiul comunitar. Alaturi de sefii diplomatiilor din UE, la intrevederea de ieri au participat trei europarlamentari si liderul Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Presedintia portugheza a prezentat un draft complet al tratatului, care va fi dezbatut azi si miine de expertii juristi ai celor 27 de tari comunitare. Documentul va fi apoi analizat in profunzime, in fiecare stat membru, iar discutiile serioase pe marginea lui vor avea loc in ultima saptamina din luna august. Presedintia portugheza a UE incearca sa mentina negocierile la nivel juridic, pentru a evita dezacordurile pe teme politice.

Dupa ce juristii isi vor da acordul asupra actului normativ, ministrii de Externe din UE se vor intilni din nou, in perioada 7-8 septembrie, pentru o noua runda de negocieri. Intrunirea va fi informala, insa analistii o considera extrem de importanta pentru viitorul Tratatului European. Textul final trebuie sa aiba aproximativ 200 de pagini – 100 ale tratatului si 100 ale protocoalelor si declaratiilor anexe. Lisabona spera ca redactarea documentului sa fie gata in citeva saptamini pentru a fi prezentat oficial la intrunirea liderilor UE din Portugalia, din 18-19 octombrie. Daca acest termen se respecta, noul tratat ar putea fi semnat de catre presedinti si premieri la summitul UE de iarna, din decembrie.

Liderii comunitari au ajuns la un acord de principiu asupra Tratatului, in cadrul summitului de la Bruxelles din 21-23 iunie. Acum, ei trebuie sa transpuna acest acord in textul unui Tratat Unic. Analistii se tem insa ca unele tari ar putea ridica pretentii neasteptate si ar crea probleme la conferinta interguvernamentala. Cel mai imprevizibil stat din acest punct de vedere este Polonia. Dupa ce a tinut Bruxelles-ul in sah la summitul de luna trecuta, expertii se tem ca Varsovia ar putea ridica din nou problema sistemului de vot. Liderii polonezi au dat insa asigurari ca nu vor pune bete in roate negocierilor.

„Sintem in general multumiti de acordul obtinut in iunie. Am dori doar sa clarificam citeva lucruri", a declarat ministrul polonez de Externe, Anna Fotyga. „Ne-ar placea, evident, sa impartasim opiniile poloneze si modul in care intelegem noi anumite dispozitii ale acestui accord. Mai multe tari au intrebari, ne-ar placea sa le vedem clarificate", a mai spus Fotyga, fara a preciza care sint aspectele la care se refera aceste intrebari. Europarlamentarul britanic Andrew Duff a declarat insa ca Varsovia intentioneaza sa respinga caracterul constringator al Cartei Drepturilor Fundamentale.

Alte tari care au avut obiectii la prima forma a documentului, precum Franta, Olanda sau Cehia, au anuntat ca nu vor face nimic care sa blocheze sau sa stinjeneasca in vreun fel redactarea noului Tratat European.