Studiu - salvatorii din fotoliu ai Planetei  Noile provocari la care este supusa omenirea mileniului al treilea o data cu schimbarile climatice care ne afecteaza tot mai mult in ultimii ani au creat o noua categorie de "speciali
Studiu - salvatorii din fotoliu ai Planetei  Noile provocari la care este supusa omenirea mileniului al treilea o data cu schimbarile climatice care ne afecteaza tot mai mult in ultimii ani au creat o noua categorie de "specialisti": ecologistii de sertar.
Marea Britanie a devenit o natiune de ecologisti de sertar, scrie cotidianul britanic The Guardian, intr-un articol extrem de critic la adresa asa-zisilor specialisti doritori de prima pagina a ziarelor sau de aparitii in prime-time la canalele de televiziune respectate de pe Tamisa. Un sondaj de opinie citat de semnatarul articolului de la The Guardian releva faptul ca in timp ce 86% dintre britanici isi fac griji din cauza incalzirii globale, insa un procent extrem de mic are cunostintele necesare sa faca fata acestui flagel. Reguli de bun-simt - ca folosirea becurilor eficiente energetic, stingerea luminii cand parasim incaperea, scoaterea din priza a tuturor dispozitivelor electrice atunci cand nu ne folosim de ele, reciclarea gunoiului menajer - sunt respectate cu rigoare de majoritatea britanicilor.   INDIFERENTI. Firma de consultanta Hyder Consulting, autorul sondajului, a descoperit ca mai putin de jumatate dintre persoanele interogate sunt pregatite sa-si schimbe stilul de viata pentru a reduce, de exemplu, cantitatea de apa menajera. In plus, o persoana din patru opteaza, conform studiului, pentru un mijloc de transport in comun, in detrimentul autoturismului propriu. Intr-o tara civilizata ca Marea Britanie - unde presiunile ecologistilor, initiativele legislative si campaniile de presa sunt mai eficiente decat in Romania - doar 39% dintre respondenti au declarat ca si-au schimbat deja in locuintele lor intrerupatoarele si prizele vechi cu unele ecologice, eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Alti 37% se pregatesc sa-si imbunatateasca sistemul de izolare a caselor/apartamentelor, si sub 25% au recunoscut ca si-au schimbat obiceiurile la cumparaturi in sensul ca nu se mai aprovizioneaza de la marile supermarketuri din afara oraselor (pentru a nu consuma combustibil pana acolo), ci de la magazinele de la coltul strazilor unde locuiesc. Doar 27% dintre respondenti au admis faptul ca, atunci cand e cazul, isi cumpara produse ecologice si doar 8% au optat pentru tariful ecologic la curentul electric.   Procentele extrem de mici ale celor care au ales sau urmeaza sa-si schimbe viata in functie de noile cerinte determinate de incalzirea globala ingrijoreaza presa britanica. Mai ales ca printre cei care "se lauda" ca nu fac nimic in acest sens sunt si parlamentari, scrie The Guardian. Alesii au insa o cu totul alta parere cand vine vorba despre deja celebra taxa verde de decongestionare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.