Banii culturii locale in judetul Vrancea se cheltuiesc dupa cum vrea baronul miliardar Marian Oprisan (foto), presedintele Consiliului Judetean, si consilierii obedienti acestuia. Din banii judetului, Oprisan isi sustine, cu mici, bere si spectacole
Banii culturii locale in judetul Vrancea se cheltuiesc dupa cum vrea baronul miliardar Marian Oprisan (foto), presedintele Consiliului Judetean, si consilierii obedienti acestuia. Din banii judetului, Oprisan isi sustine, cu mici, bere si spectacole populare, propria-i imagine, precum si interesele acolitilor sai. Ultima lovitura la adresa bugetului local, dar si national, e vacanta in Franta pe care acesta a oferit-o sustinatorilor lui de chermeze electorale. Grav e faptul ca din banii programului de promovare a culturii romane, Promocult, lansat cu surle si trambite de Ministerul Culturii si Cultelor, sunt deturnate sume pentru "turismul cultural" al favoritilor lui Oprisan. Directorul si dirijorul Corului "Pastorala" din Focsani si-a plimbat din banii contribuabililor sotia si fiica, precum si alte notabilitati ale judetului Vrancea. Ministerul Culturii si Cultelor si Consiliul Judetean Vrancea, sesizate de ZIUA, au refuzat sa comunice ce masuri vor lua fata de aceasta grava deturnare de fonduri.
Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat anul acesta lansarea programului de finantare a proiectelor culturale privind promovarea artei contemporane romanesti in Uniunea Europeana, Promocult 2007, cu o sustinere financiara generala de trei milioane de euro. Intentiile bune ministeriale au fost, insa, tradate de proiectele de "turism cultural" ale unora dintre castigatorii Promocult. Cu ajutorul tacit al unor functionari ai MCC, s-a ajuns la situatia grava a unor deturnari de fonduri din banii publici. In acest moment, promovarea culturii romane in Europa e facuta de clientii baronului local Marian Oprisan si de sotia si fiica unuia dintre castigatorii Promocult.
Vacanta in Franta pe bani publici
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea, institutie aflata sub obladuirea baronului Marian Oprisan, a depus pentru "Promocult" proiectul "Muzica corala traditionala in spatiul European", castigand, la limita baremului minim de 50 de puncte, cu media generala de 57.5 puncte, 256.000 RON finantare de la "Promocult", adica 80% din cheltuielile totale ale proiectului. Diirijorul si directorul Corului "Pastorala" Focsani, Dumitru Sandulachi, a obtinut 20% din finantarea proiectului de la Marian Oprisan pentru a participa la Festivalul "Musique en morvan" din Autun, Franta, ce se desfasoara in perioada 18-28 iulie 2007. Surprizele au inceput sa apara in momentul in care am aflat ce persoane au plecat in Franta, in 16 iulie 2007. Atentia este atrasa de numele sotiei si al fiicei directorului Sandulachi. Fetei directorului Corului "Pastorala", Elena Sandulachi, i-a fost facut un contract de colaborare cu institutia condusa de tatal ei abia cu doua saptamani inainte de plecarea in Franta. Elena e trecuta oficial "soprana", iar mama ei "impresar". Daca in cazul fiicei lui Sandulachi se pune in discutie problema morala prin care tatal isi invita fiica in Franta din banii publici, in cazul sotiei lui Sandulachi, Paraschiva, problemele sunt mai grave. Conform legii, sotia lui Sandulachi, directorul scolii Speciale din Focsani, platita din bani publici, nu are voie sa aiba alta norma sau contract la o alta institutie platita de la bugetul de stat.
15.000 de RON pentru vacanta clientilor politici
Alte sase personaje din grupurile de interese ale presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, au fost trecute la capitolul "personal tehnic". Printre acestia se numara directorul ANTREC, Vasile Bostiog, precum si cuplul Veta si Ion Cristescu de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea. Ion Cristescu este seful auditorilor la Compartimentul Audit al Consiliului Judetean Vrancea. Surse autorizate ne-au declarat ca si un functionar al MCC a facut deplasarea in Franta.
Nici biroul de presa al MCC si nici responsabilul Promocult, Marius Zarafescu, nu au vrut sa raspunda intrebarilor ZIUA legate de aceasta grava deturnare de fonduri. Nu am putut afla, astfel, lista oficiala cu cei care au plecat in Franta si nici daca in aceasta se afla vreun angajat al MCC. Conform estimarilor ZIUA, cheltuielile din banii publici pentru vacanta clientilor politici din Vrancea se ridica la peste 15.000 RON.
Coristii de la Prefectura
Corul "Pastorala" e cunoscut ca un fief al maharilor din Vrancea angajati pe bani publici drept coristi. Una dintre "vocile de aur" ale corului, Constantin Eftandopolos Mindrila, a fost secretarul general al Prefecturii Vrancea si subprefect. Mindrila a fost judecat, in 2005, pentru furtul a 150 de conserve destinate sinistratilor si condamnat de prima instanta a Judecatoriei Focsani la sase luni de inchisoare cu suspendare. In "Pastorala" s-au mai remarcat si Camelia Cotun, director executiv in Directia Integrare Europeana, Dezvoltare Economica si Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate din cadrul Prefecturii Vrancea, precum si consilierul local PSD, Bogdan Matisan, care a lucrat cu jumatate de norma ca economist al corului. Anul trecut, directorul corului "Pastorala" a fost penalizat de Primaria Focsani pentru faptul ca prejudiciase bugetul asigurarilor sociale cu peste un miliard de lei vechi. Dumitru Sandulachi a fost directorul Liceului Pedagogic "Spiru Haret" din Focsani de unde a trebuit sa-si dea demisia in urma unui control financiar ce il incrimina.
Ode lui Oprisan pentru 2000 de euro
Vrancea e o gura de rai pentru artistii ce-i canta in struna baronului Marian Oprisan. Desi nu se compara nici financiar, nici ca populatie cu judetele limitrofe, Bacau si Buzau, Vrancea e campioana zonala la finantat trupe de artisti, nu proiecte culturale si artistice.
Consiliul Judetean Vrancea cheltuieste o gramada de bani pentru institutii artistice care se disting prin prezenta mediocra pe bani multi. Muzeul Vrancei a primit anul acesta 18 miliarde lei vechi, Biblioteca Judeteana - 15 miliarde lei vechi, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale - sase miliarde lei vechi, scoala Populara de Arte si Meserii - patru miliarde lei vechi. Consiliul Local Focsani a repartizat pentru 2007 urmatoarele sume de bani: Teatrul Municipal - cinci miliarde lei vechi, Ansamblul Tara Vrancei - noua miliarde lei vechi, Ateneul Popular - 3,4 miliarde lei vechi, Formatia Corala Traditionala Pastorala - 2,4 miliarde lei vechi. 80-90% din aceste subventii sunt pentru cheltuieli de personal.
Consilierii locali si judeteni, sub bagheta lui Marian Oprisan, sunt jupanii banilor dedicati culturii in Vrancea. Ei hotarasc pe criterii politice si de interes de grup cine, cum si cat sa primeasca. In 2004, pentru organizarea mega-spectacolelor din Focsani, "Zilele Municipiului" si "Festivalul Bachus" (foto), au fost date subventii directe prin alocatii din fondul de rezerva al Consiliului Judetean si al Primariei Focsani in valoare de 32 de miliarde de lei vechi. Revelionul Integrarii 2007, in organizarea Consiliului Judetean, a beneficiat de subventii de cinci miliarde lei vechi. Recenta manifestare "Zilele Municipiului Focsani" a primit din partea lui Oprisan 5,8 miliarde de lei vechi doar pentru spectacolele publice. Spectacole agrementate cu mici si bere, unde sunt aduse de catre vedetele invitate si de catre toti cei care urca pe scena multumiri speciale presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Campionul celor ce ii aduc ode lui Oprisan e prezentatorul Octavian Ursulescu, platit pentru cateva vorbe si mai multe multumiri lui Oprisan cu 2000 Euro. In anii 2005 si 2006, ani fara impact electoral, nu au fost alocate subventii pentru organizarea Festivalului Bachus si pentru Zilele Municipiului Focsani.
Bani pentru secretarul lui Varujan Vosganian
Influenta politicului in cultura e la ea acasa in Vrancea. Daca metehnele baronului Oprisan sunt arhicunoscute, la Focsani am descoperit cu mare parere de rau influenta lui Varujan Vosganian asupra celor ce dau din bani publici premii literare pentru secretarul personal al ministrului Economiei si Comertului.
Sub aura protectorului sau, Varujan Vosganian, mediocrul poet Laurian Stanchescu s-a procopsit cu doua premii oferite din bani publici, la Festivalul "Duiliu Zamfirescu", de Primaria Municipiului Focsani si de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Vrancea. Ca doar e "personalitate" de la Centru, "secretarul personal" al ministrului Economiei si Comertului. Un personaj care a facut presiuni la Uniunea Scriitorilor din Romania, cu al ei vicepresedinte Varujan Vosganian, pentru a obtine 100 milioane lei vechi pentru Festivalul International "Duiliu Zamfirescu", ce a avut loc pe 7 iulie 2007.
Laurian Stanchescu a ridicat premiul acordat celei ce a editat antologia "Rasu' plansu' lui Nichita Stanescu", o antologie compilata de Stanchescu cu texte despre omul si poetul Nichita Stanescu. Secretarul personal al lui Vosganian a mai ridicat un alt premiu ce ii era acordat pentru antologia mai sus pomenita. In total, 1000 RON din banii publici pentru "opera" secretarului particular al lui Varujan Vosganian. "Opera" si nume ca o bagheta magica pentru care Ministerul Culturii si Cultelor a organizat, anul acesta in martie, o lansare in Standul Romaniei de la Salonul de Carte de la Paris. Cert este ca acest poet a reusit sa-si faca imagine pe seama lui Nichita si a lui Vosganian. Sifonate ies din aceasta poveste Uniunea Scriitorilor si ministrul Varujan Vosganian.
Manageri culturali fara studii
Managerii institutiilor de cultura din Vrancea nu au toti studii universitare. In ultimii trei ani, din aceasta cauza, Consiliul Judetean Vrancea si Primaria Municipiului Focsani au fost nevoite sa dea cateva dispense de studii clientelei lor. Evaluarea managerilor nu a fost facuta niciodata public pana acum. Nici la solicitarea scrisa a Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Vrancea nu au fost facute public obiectivele din programul de management al directorilor institutiilor publice de cultura din Vrancea. Organizarea concursurilor pentru functiile de manager cultural au fost facute "prin incrucisare", respectiv managerii celor sapte institutii sustinute financiar de Consiliul Local Focsani si de Consiliul Judetean Vrancea au facut parte din comisii, apreciindu-si performantele intre ei, in completare cu reprezentantii neabilitati profesional din Primaria Focsani.
Cheltuieli pentru programe de mantuiala
Activitatea mediocra a institutiilor de cultura din Vrancea se datoreaza lipsei unor stagiuni substantiale si performante de spectacole si concerte. Au loc doar activitati sporadice, prilejuite, in principal, de manifestari omagiale: Ziua Eroilor, Ziua Europei, Ziua Drapelului, premierea sportivilor fruntasi etc. Discretia acestor institutii trebuie cercetata de autoritati, cu atat mai mult cu cat 140 de angajati (dansatori, instrumentisti, actori, coristi, interpreti vocali, referenti, personal tehnic) au fost subventionati numai anul acesta cu 20 de miliarde de lei vechi din bugetul Municipiului Focsani. Cercetarea autoritatilor ar trebui sa urmareasca si felul in care sunt cheltuite cele 18 miliarde de lei vechi date ca subventie pentru activitatea muzeistica a doar trei sectii muzeale si trei memoriale: Marasesti, Marasti, Soveja, care se afla intr-o stare deplorabila. Biblioteca Judeteana a primit subventii de 15 miliarde de lei vechi fara a acorda nici un fel de sprijin pentru achizitionarea si promovarea culturii scrise din judet.
Bani pentru uratul lui Oprisan
Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale a primit in acest an sase miliarde lei vechi doar pentru organizarea a trei manifestari: Festivalul Comoara Vrancei - Naruja, Festivalul Plaiul Tojanului - Paltin si Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna. Aceste manifestari sunt finantate pentru a-i face propaganda baronului Oprisan. In decembrie 2006, la Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna, peste 300 de copii uratori au asteptat cateva ore, de la 15.00 pana la 20.00, sa-l poata ura pe liderul judetean Oprisan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.