Am vrut sa vad ce fac bugetarii care, pe motiv de canicula, scapasera de la munca la ora 11:00. Mi-am inceput periplul pe o terasa foarte ieftina de pe Strada Blanari, unde face si in ziua de azi doar doi lei o bere.

La 11:10 era plin ochi. Cetateni de toate facturile, de la functionari de banca fara cravata (aceasta iesea in multe cazuri din buzunarul de la nadragi) pana la domni maturatori se odihneau cu beri reci in fata. Domnua€™ Argentin, care-i patron si chelner in acelasi timp, avea un aer multumit. Mi-a spus ca nu mai vanduse niciodata atata bere la ore mici si se intreba retoric ce o sa faca daca, dupa pranz, o sa i se termine stocul.

Niste "piscotari" (oameni care traiesc din tot felul de receptii si cocteiluri dandu-se drept ziaristi), cu care ma cunosteam, erau foarte suparati ca din cauza caniculei s-a suspendat o chefuiala de stat si m-au rugat sa-i hidratez cu cate o bere. I-am refuzat, aratand ca-s in exercitiul functiunii si ca beau, la randul meu, apa plata.

Am plecat spre o terasa snoaba si destul de prost deservita din Piata Universitatii. Aici, la 8 lei berea, nu se prea inghesuise poporul. Erau doar niste nemtoaice, care se descaltasera si-si turnau apa cu bule pe picioare, si un grup de turisti coreeni, care de la caldura si bere chiraiau pe limba lor, apoi radeau de nu mai puteau. Unul, mai sociabil, mi-a spus: "Very hot, mister". Am bagat de data asta un suc si am pornit-o spre Romana.

Inainte sa ma sui in autobuz, spre redactie, am campat la o carciuma semipopulara de pe Bulevardul Dacia. Si aici era plin ochi. Unii aveau chiar curajul sa crape in ei mici. Vazand ce cantitate de bere se galgaie pe gat in jurul meu, m-a apucat si pe mine pofta. Chelnarul, nea Parigi, m-a avertizat ca nu mai are deloc bere rece, ca abia a pus in congelator o naveta care statuse pana atunci la soare. Nu m-am sinchisit, i-am spus sa-mi aduca o sticla. Asa am devenit o victima a caniculei. Cand a scos dopul, am fost umplut de spuma, iar apoi a trebuit sa degust fara sa vreau, pentru prima oara in viata mea, o specialitate britanica, bere fiarta.