Sint primele cuvinte care mi-au dat revelatia libertatii de a fi tigan. Epoca tiganilor de satra s-a incheiat insa. Urmeaza maturizarea. Linga cladirea redactiei Cotidianul (Reinvierii colt cu Lizeanu, pentru connaisseuri), printre alte spatii cu atractivitate redusa (cimitir, siloz, pompe funebre, benzinarie, blocuri numai bune de reciclat), e si o gospodarie cu o numeroasa familie de romi. Exact in spatele cladirii in care facem ziarul. De pe acoperis, fumatorii-jurnalisti pot admira, zi de zi, scene scoase parca dintr-o coproductie Emir Kusturica-Alberto Sordi: certuri cu sonorul dat la maxim, batai, manele, lenjerie expusa in stil sicilian, mirosuri incerte, fum, prelucrari la rece, mizerie, bai la lighean, bucurie, chiote, foc, disperare etc., etc. Cea mai puternica imagine din tot acest tablou e insa cea a tiganusului iesit pe veranda, la bustul gol si in pantaloni, cu laptopul pe genunchi, in postura de gamer inrait. De unde o fi avind aparatura, nu ma incumet sa presupun, pretul depasind, probabil, valoarea intregii garderobe a familiei. Contrastul insa dintre saracia lucie si tehnologia de ultima ora era izbitor. Daca cineva ar fi apucat sa imortalizeze scena, ar fi fost cu siguranta nominalizat la un premiu de fotografie. Pentru ca, oricit simt antropologic ai avea, postmoderna imagine a rendez-vous-ului dintre Periferie si Centru, dintre saracia lucie si tehnologia de ultima ora nu putea sa nu iti fure ochiul.

Dincolo de toata substanta sa reflexiva, scena continea si germenele unui fenomen care ar putea sa socheze, peste citiva ani, pe multi dintre compatrioti: emanciparea romilor si dezvoltarea unei elite proprii care va concura mainstreamul autohton. Precedente exista. Ajunge sa amintesc de prezenta tot mai numeroasa si mai puternica a emigrantilor indieni in rindul elitei intelectuale si economice din Regatul Unit. La noi, pe moment, lucrurile sint abia la inceput si se dezvolta nitel cam patologic. Manelizarea romanilor e doar o versiune Ądemo" a fortei pe care o reprezinta o comunitate periferica motivata de privilegiile si resursele pe care ti le ofera prezenta in Centru.

Cotidianul publica in editia de azi un articol amplu despre elita in formare a romilor. Un fenomen care se va dezvolta tot mai mult. Asa, macar, peste ani n-o sa ne mai spalam rusinea de a fi conationali cu un dictator spunind despre el ca e tigan.