Cresterea preturilor pe piata la vedere a determinat si o majorare a cotatiilor de la Sibiu, volatilitatea pietei determinand o inmultire a contractelor.
a€žDupa o perioada destul de lunga de asteptare, cu o volatilitate cand redusa, cand medie, bursa sibiana a beneficiat saptamana trecuta de o explozie a preturilor care au urcat agresiv si care au generat o lichiditate pe masura, observa un broker sibian.
Aceasta situatie a permis speculatorilor intra-day pe pozitii de cumparare sa obtina randamente foarte bune, dandu-le totodata satisfactii si investitorilor long care au avut in vedere un orizont temporal mai indelungat".
La randul ei, Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, a observat ca a€žsaptamana a debutat cu un optimism deosebit atat pe piata la vedere, cat si pe piata derivatelor, unde revenirea lichiditatii - dubla fata de volumele din perioada anterioara cresterilor - a coincis si cu scaderea numarului de pozitii. In aceste conditii, este interesanta reactia viitoare a vanzatorilor si rezistenta acestora la presiunile cumparatorilor".
In ceea ce priveste evolutia preturilor, am asistat la o crestere a cotatiilor pe sectorul financiar, dominant in continuare din perspectiva lichiditatii, dar si la cateva deprecieri pe segmentul petrolier, anume derivatele pe RRC, cu scadenta decembrie si SNP, cu scadenta septembrie. Ca de obicei, o activitate sustinuta s-a putut observa in privinta derivatelor pe actiunile SIF 2 si SIF 5, dar s-a putut detecta si incercarea investitorilor de a-si diversifica strategiile.
In clasamentul de lichiditate al saptamanii s-au impus derivatele pe SIF 5 - cu 22.894 de contracte, urmate de SIF 2 - cu 28.259 de contracte si TLV - cu 2.476. Preturile futures ale derivatelor pe SIF 5 cu scadenta septembrie au urcat de la 4,395 - 4,7 lei la 4,75 - 4,81 lei, iar pentru decembrie de la 4,494 - 4,78 lei, la 4,84 - 4,904 lei, scadenta pentru care pragurile suport se afla, asa cum indica tranzactiile cu optiuni Put, la 4,45 lei, 4,15 lei si 3,95, iar rezistentele, indicate de optiunile Call, la 5 si 5,25 lei.
Pentru martie viitor, preturile au urcat de la 4,85 - 4,9885 lei, la 5,0352 - 5,075 lei, in timp ce pentru iunie 2008 cumparatorii de optiuni Call anticipeaza o crestere la peste 5,6 lei.