Aprecierea puternica a leului in acest an ii forteaza pe micii producatori sa iasa din afaceri si afecteaza exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adaugata scazuta precum textilele, arata o analiza Reuters, preluata de NewsIn. Moneda roma
Aprecierea puternica a leului in acest an ii forteaza pe micii producatori sa iasa din afaceri si afecteaza exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adaugata scazuta precum textilele, arata o analiza Reuters, preluata de NewsIn. Moneda romaneasca a urcat cu 7% fata de euro de la inceputul acestui an, dupa o crestere de 10% in 2006, expunand sute de exportatori locali unor pierderi puternice. Dintre acestia, putini apeleaza la masurile de protectie impotriva riscurilor pe pietele financiare. O mare parte a productiei romanesti se bazeaza inca pe tehnologii invechite, din perioada comunista, si se concentreaza pe bunuri de baza precum textilele, care pot fi fabricate la costuri mici, dar sunt sensibile la miscarile de pret. Astfel, "cateva sute de exportatori vor finaliza procedurile de faliment in decembrie", a spus seful ANEIR, Mihail Ionescu. Aprecierea leului a fost sustinuta mai ales de cererea straina, deoarece investitorii si-au plasat banii in active cu risc mai ridicat la nivel global sau au speculat pentru castiguri mari, dupa intrarea Romaniei in UE.
Economistii avertizeaza ca deficitul ar putea provoca prabusirea leului, in cazul in care investitiile straine se imputineaza sau pietele globale isi pierd interesul pentru economiile emergente. Acestia au mai spus ca exportatorii dau deja semne de modernizare a productiei intr-o incercare de a depasi concurenta din partea pietelor mai ieftine.
Analistii estimeaza o reducere mai mare a exporturilor de textile in 2007. "Modificarea structurii exporturilor in favoarea produselor cu o valoare adaugata mai mare are efecte pozitive in conditiile in care vrei randamente mai ridicate si costuri mai mici pentru folosirea resurselor", a spus economistul UniCredit Tiriac, Rozalia Pal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.