Ministerul Agriculturii va propune Guvernului introducerea unei cote reduse de TVA pentru paine si intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale in domeniu, pentru a "stapani" cresterea pretului painii ca urmare a secetei, a declarat ieri
Ministerul Agriculturii va propune Guvernului introducerea unei cote reduse de TVA pentru paine si intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale in domeniu, pentru a "stapani" cresterea pretului painii ca urmare a secetei, a declarat ieri ministrul Decebal Traian Remes, citat de Mediafax.
"Cautam masuri sa stapanim pretul painii si vom propune in Guvern masuri, cum ar fi combaterea evaziunii fiscale. Evaziunea fiscala la paine ajunge la trei sferturi din productie, de la productia de grau pana la tejghea", a spus Remes.
"Pretul painii in Romania este fixat din anul 2003, la un pret de 7,3 milioane lei pentru o tona de grau. Nu-i voi lasa sa scumpeasca painea, pentru ca am acea referinta. Nu-i voi lasa sa vina si sa pretinda ca au argumente pentru cresterea pretului la paine. Nu depinde numai de mine, depinde si de alti colegi din Guvern, si depinde si de opinia publica", a mai declarat Decebal Traian Remes. Ministrul a explicat ca, in conditii de seceta, pretul graului va scadea pana la 5-5,5 milioane de lei vechi pe tona. Acesta vine ca replica pentru sindicalistii care au estimat ca pretul la grau ar putea sa creasca cu pana la 40 de procente in perioada urmatoare, ceea ce va determina majorarea pretului la paine. Intrebat de reprezentantii presei daca rezerva de stat are suficient grau, Remes a aratat ca exista cantitati de grau in rezerve, dar in niciun stat din lume acestea nu sunt suficiente pentru "decenii". Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat ca recolta redusa de grau din acest an, ce reprezinta circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si al produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat 30-40%, pana la sfarsitul anului. Productia de grau si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.