Turcia - alegerile parlamentare de duminica au dat castig de cauza islamistilor Partidul premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, a reusit sa obtina victoria in alegerile parlamentare de duminica. Partidul Dreptate si Dezvoltare (AKP), afl
Turcia - alegerile parlamentare de duminica au dat castig de cauza islamistilor Partidul premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, a reusit sa obtina victoria in alegerile parlamentare de duminica. Partidul Dreptate si Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare in Turcia, a obtinut 46,8% din voturi la alegerile anticipate de duminica, potrivit rezultatelor obtinute dupa numararea a 99,9% din buletine, au anuntat posturile de televiziune locale CNN Turk si NTV. AKP va avea astfel 340 de locuri din cele 550 din Parlament, depasind pragul necesar pentru a avea majoritatea absoluta.  Rezultatele neoficiale date publicitatii ieri, pana la inchiderea editiei, indicau totodata pe locul al doilea principala formatiune a opozitiei prolaice, Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat), care a obtinut 20,9% din sufragii (112 deputati). Pe locul al treilea a iesit Partidul Miscarii Nationaliste (MHP), care are o pozitie dura la adresa Uniunii Europene. MHP a obtinut 14,2% din voturi (71 de deputati). Victoria neta a AKP, obtinuta ca o reactie "democratica" a electoratului fata de imixtiunea armatei in sfera politica, ii va da posibilitatea partidului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan sa-si formeze singur guvernul.   OPTIUNI. Dupa alegerile la care cele 42 de milioane de turci cu drept de vot au optat intre actualul partidul de guvernamant, sprijinit de clasele populare si de mediile de afaceri, si formatiunile politice care se pronunta in favoarea unei laicitati stricte a statului, seful Executivului a promis ca va respecta "principiile fondatoare" ale republicii, printre care si laicitatea. Scrutinul de duminica s-a vrut un instrument de detensionare a crizei politice declansate in aceasta primavara intre Erdogan si structurile prolaice, printre care si armata, care il banuiesc pe premier ca incearca sa islamizeze Turcia, informeaza AFP.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.