Diodele emitatoare de lumina (LED-uri) au inceput sa fie folosite la ceasurile de la radiouri si sunt lumina de fundal (backlight) in majoritatea telefoanelor mobile. Acum LED-urile le ajuta pe Apple Inc. si Sony Corp. sa subtieze calculatoarele si t
Diodele emitatoare de lumina (LED-uri) au inceput sa fie folosite la ceasurile de la radiouri si sunt lumina de fundal (backlight) in majoritatea telefoanelor mobile. Acum LED-urile le ajuta pe Apple Inc. si Sony Corp. sa subtieze calculatoarele si televizoarele si sa reduca consumul de energie, relateaza bloomberg.com.
De asemenea, companiile isi imbogatesc investitorii. Actiunile producatorilor Citizen Holdings Co., Toyoda Gosei Co., Stanley Electric Co. din Japan, Epistar Corp. si Everlight Electronics Co. din Taiwan au invins actiunile globale ale electronicelor si indicii nationali de actiuni in acest an.
MacBook-urile Apple, lansate luna trecuta, sunt primele laptop-uri ale companiei care folosesc LED-uri, o parte din tinta de a elimina mercurul din produsele Apple si de a face produse mai putin consumatoare de energie. Everlight spune ca LED-urile consuma jumatate din cat consuma lampile fluorescente.
Sharp Corp. si Fujitsu Ltd. produc, de asemenea, notebook-uri care folosesc LED-uri.
Apple a spus luna trecuta ca va inlocui tuburile fluorescente cu LED-uri in monitoarele laptopurilor. Guvernul taiwanez doreste sa schimbe tuburile electronice traditionale cu LED-uri in fiecare dintre cele 770.000 de semafoare din tara, in trei ani, pentru a salva costurile de energie, in timp ce Sony a lansat un TV cu LED-backlight in 2005.
"Apple este un trendsetter, acum ei folosesc LED-urile, iar restul lumii ii va urma", a declarat Jordan Chen, care detine actiuni la Everlight, Epistar and Opto Tech Corp, pe langa cele 200 milioane dolari pe care ii manevreaza ca sef al directiei de investitii la Invesco Taiwan Ltd. in Taipei. Costurile pentru LED backlights pentru televizoare s-au redus la jumatate in doi ani pentru a raspunde cerintelor, potrivit unui studiu al companiei iSuppli Corp. Piata globala va creste cu 70% pana la 10,6 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, a mai spus iSuppli.
Fiind mai eficiente din punct de vedere energetic, LED-urile sunt cu 50% mai ieftine decat luminile fluorescente, limitandu-le pe acestea in prezent la notebook-urile profesionale, unde pretul nu este chiar o problema, a declarat Tony Chang, un oficial al Taiwan Wellypower Optronics Corp. In momentul de fata, compania elimina din productie unele tuburi fluorescente.
Baza Hsinchu din Taiwan isi va creste capacitatea de a produce LED-uri de 12 ori mai multe decat productia actuala de 12 milioane de bucati pe luna datorita cererilor, a spus Chang. LED-urile vor insuma aproape 20% din vanzarile de anul viitor, fata de intre 5 si 10 procente anul curent, a mai adaugat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.