Startul de ieri s-a dat din orasul marelui rutier francez Laurent Jalabert. Fostul ciclist participa la editia din acest an a Le Tour in calitate de comentator pentru RTL.


Frenezia francezilor din primele etape ale Le Tour a mai disp
Startul de ieri s-a dat din orasul marelui rutier francez Laurent Jalabert. Fostul ciclist participa la editia din acest an a Le Tour in calitate de comentator pentru RTL.


Frenezia francezilor din primele etape ale Le Tour a mai disparut in aceste zile. Nu stii daca oamenii s-au plictisit de atata ciclism sau e vorba doar despre o caracteristica a celor din partea de sud-vest.


GAZDA. Etapa de ieri s-a intins pe o distanta de 197 de kilometri, intre Mazamet si Plateau-de-Beille. O zi cu trei catarari si doua sprinturi, acestea din urma avand loc in prima jumatate a traseului, chiar inainte de "masa" de la Quillan. In orasul din care s-a dat startul, aflat la o ora si jumatate de Toulouse, ciclismul nu este deloc un sport oarecare. Este localitatea natala a lui Laurent Jalabert, unul dintre cei mai cunoscuti francezi care au concurat in Le Tour. Evident ca patriotismul celor din Mazamet este mare, astfel ca numele celui poreclit "Jaja", acum comentator pentru RTL, este pe buzele tuturor. Intr-una dintre pietele centrale ale oraselului aflat intre dealurile invelite de paduri te simti ca inr-un muzeu Jalabert. De la un balcon atarna un cearsaf urias pe care scrie: "Bien venue chez les Jaja".


DRAGUT. Evident ca organizatorii au profitat de legatura dintre marele ciclist francez si aceste locuri si l-au chemat pe acesta in parcul in care se aflau invitatii, presa si toti oficialii din Marea Bucla. Lumea s-a adunat gramada pe langa Jalabert, in speranta ca va obtine semnatura acestuia. Jovial, fostul rutier saluta pe toata lumea, semneaza pe tricouri, pe sepci si zambeste frumos atunci cand este pus sa dea autografe pe fotografiile vechi, de pe vremea cand participa la Le Tour. Tot la Mazamet este nascut si Nicolas Jalabert, rutier activ, care pedaleaza pentru Agritubel.


CalculeAlexandre Vinokourov (Astana) din Kazahstan a castigat sambata a 13-a etapa a Turului Frantei, disputata in zona localitatii Albi. Vinokourov, care a obtinut al patrulea succes de etapa din cariera, i-a devansat pe australianul Cadel Evans si pe germanul Andreas Kloden. Danezul Michael Rasmussen (Rabobank) a pastrat insa tricoul galben. Ziua de ieri a reprezentat prima catarare din Pirinei. Programul este identic cu cel din Alpi, doar ca inaltimile nu mai sunt la fel de mari. Maine urmeaza inca o catarare, apoi pauza, urmand ca miercuri sa se tina ultima proba in care ciclistii se vor lupta cu muntii. Acestea sunt practic zilele in care se poate decide castigatorul final. Timpii dintre concurenti sunt mai mari fata de probele de sprint, astfel ca dupa etapa a 16-a, cu finalul la Gourette, se pot face si pronosticuri cu privire la castigatorul final.


Sorin Anghel,Mazamet


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.