Pentru instituirea avertizarii cu cod rosu este nevoie ca doua zile consecutiv sa se prognozeze temperaturi de cel putin 41 de grade Celsius in aceeasi zona, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

"Asa c
Pentru instituirea avertizarii cu cod rosu este nevoie ca doua zile consecutiv sa se prognozeze temperaturi de cel putin 41 de grade Celsius in aceeasi zona, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

"Asa cum am mai precizat, daca doua zile la rand temperaturile se prognozeaza sa depaseasca 41 de grade Celsius dupa masuratorile meteorologice, atunci, conform legii, se instituie codul rosu. Nu am avut nicio restrictie din partea nimanui in a institui o astfel de avertizare si, iata, daca prognoza ne-a spus asa, a aparut si codul rosu".

Acesta a precizat ca proaspat instituitul cod rosu este pentru judetele Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu si Bucuresti, zone in care, conform legii, temperaturile inregistrate sau prognozate depasesc in doua zile consecutiv valoarea de 41 de grade Celsius.

Zonele din sudul judetelor Teleorman, Olt si Dolj, precum si intreaga suparafata a judetelor Giurgiu, Ilfov si municipiului Bucuresti au fost avertizate cu cod rosu pentru ziua de marti, 24 iulie.
  Cod rosu in Capitala - provizii de apa si masuri speciale in urmatoarele doua zile   Bucurestiul va fi un oras aproape inchis, marti, cand institutiile publice isi vor intrerupe programul dupa ora 11.00 din cauza Codului rosu instituit in Capitala, autoritatile suplimentand proviziile de apa si punctele de prim-ajutor.

Autoritatile adreseaza un apel populatiei Capitalei - mai ales varstnicilor - sa evite sa iasa pe strazi in cursul zilei, cand meteorologii prognozeaza temperaturi ce vor depasi 41 de grade Celsius.

"Facem un apel catre populatie sa evite sa iasa pe strazi. Primariile, regiile, ghiseele furnizorilor de utilitati sunt inchise ziua, asa ca nu au motive sa iasa din casa. Le sugeram sa isi asigure proviziile - apa, alimente - seara. Din pacate, in ciuda avertismentelor, vedem pe strada multe persoane varstnice, care ignora apelul autoritatilor", a declarat, luni, Razvan Murgeanu, viceprimar general al Capitalei.

Primariile de sector au inceput deja sa suplimenteze proviziile de apa si punctele de prim-ajutor, acestea din urma fiind amenajate in locuri ce pot fi climatizate: scoli, magazine dotate cu instalatii de climatizare.

"Apa este distribuita mai ales locuitorilor din zonele periferice ale orasului, acolo unde nu exista inca retea de apa potabila. Consumul apei din fantani este extrem de periculos, din cauza concentratiilor foarte mari de nitrati", a precizat primarul sectorului 2, Neculai Ontanu.

Temperaturile extreme prognozate pentru marti si miercuri vor afecta si lucrarile de reabilitare a infrastructurii orasului: activitatea de asfaltare pe cele peste o suta de santiere ale orasului ar putea fi suspendata.

"Va fi o decizie a constructorilor, insa sunt convins ca acestia au resursele necesare sa asigure masurile de protectie pentru muncitori. Este un caz de forta majora, iar eventualele intarzieri din cauza intreruperii activitatii ar fi de inteles", a precizat Gheorghe Udriste, directorul Directiei Transporturi si Instrastructura din cadrul municipalitatii.

Regia bucuresteana de transport public a infiintat cabine climatizate pe majoritatea traseelor din Capitala, turele soferilor mijloacelor de transport in comun fiind reduse la doar patru-sase ore.

"Transportul in comun nu va fi afectat in perioada caniculei", promit oficialii RATB.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si ministrul Reformei Administrative si Internelor, Cristian David, au propus o serie de masuri suplimentare pentru combaterea efectelor caniculei, precum cresterea numarului de ambulante si evitarea deplasarilor in intervalul orar 11.00-18.00, in principal cu mijloace de transport in comun in regim interurban.

Intervalul orar pentru care se recomanda populatiei sa nu iasa din casa a fost prelungit cu o ora, pentru 11.00-18.00, fata de ora 17.00 pana in prezent. In acest interval orar, activitatea in spatiile deschise va fi intrerupta, pentru judetele avertizate cu cod rosu.

Restrictiile de circulatie pentru masinile cu tonaj mai are de 7,5 tone au fost extinse pentru marti, fiind valabile atat pe drumurile nationale si europene, cat si pe cele judetene, cu exceptia autovehiculelor care transporta apa si produse alimentare de baza.

La Ministerul Sanatatii a fost infiintata "o celula de urgenta" formata din secretarul general adjunct si directorii din minister, precum si directorii autoritatii de sanatate publica din judetele avertizate cu cod rosu, care vor monitoriza situatia.
 Mediafax

Comentariul specialistului:Sud-estul Europei se va afla in continuare sub influenta aerului tropical, supraincins indeosebi in zonele de campie. De aceea, vremea va fi excesiv de calda in sudul si sud-estul Romaniei, unde de-abia in a doua parte a acestei saptamani vor fi unele innorari, iar valorile termice vor cobori sub pragul caniculei (35 de grade).
In restul teritoriului national, desi temperatura aerului va fi in scadere inca de astazi, vremea va fi totusi destul de calda, cu innorari si local averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului, ce pot lua si aspect de vijelie, si conditii de grindina.
meteorolog Doina MarasoiuPe litoral:Azi (luni):
Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi mai mult senin. Maxime: 30°C... 33°C, iar minime: 22°C... 25°C. Temperatura apei marii va fi de 23°C... 24°C.
Maine (marti):
Vremea va fi calduroasa, caniculara la amiaza. Cerul va fi senin, iar vantul va sufla slab si moderat. Maxime: 31°C... 33°C, iar minime: 23°C... 27°C. Temperatura apei marii va fi de 24°C... 25°C.
Poimaine (miercuri):
Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab, pana la moderat. Maxime: 30°C... 34°C, iar minime: 20°C... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 23°C... 24°C.


La munte:Azi (luni):
Desi temperatura aerului va marca o usoara scadere, vremea va fi deosebit de calda. Cerul va fi variabil. Innorari, izolat averse si conditii de grindina in nordul Carpatilor Orientali.
Maine (marti):
Vremea se va mentine deosebit de calda. Spre seara si noaptea vor fi innorari, descarcari electrice, averse local in Carpatii Occidentali si nordul Carpatilor Orientali.
Poimaine (miercuri):
Vremea se va raci. Vor fi innorari, pe arii restranse, averse si descarcari electrice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.